Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Veelgestelde vragen over Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)


Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)

1.
Wat is SARS?
2.
Waarin verschilt SARS van de normale griep?
3.
Waardoor wordt de ziekte veroorzaakt?
4.
Wat is een syndroom?
5.
Sinds wanneer en waar is deze ziekte begonnen?
6.
Is de ziekte te behandelen?
7.
Hoe verspreidt de ziekte?
8.
Wie loopt gevaar?
9.
Wat kan ik doen om de ziekte te voorkomen?
10.
Moet ik een reis naar het Verre Oosten afzeggen?
---

1. Wat is SARS?

SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndroom. Dit betekent in feite: een ernstige acute luchtwegziekte. Het is een onbekende ziekte die begint met dezelfde symptomen als de griep; plotselinge hoge koorts en spierpijn. Bovendien heeft men ook last van hoesten, keelpijn en kortademigheid. Vervolgens kan men een longontsteking ontwikkelen.


---

2. Waarin verschilt SARS van de normale griep?

Omdat de ziekte tot nu toe alleen nog maar in landen in het Verre Oosten (China, Hongkong, Hanoi, Singapore en Taiwan) voorkomt, is het voor mensen die niet zelf recent bovenstaande landen zijn geweest, ook niet aannemelijk dat men deze ziekte heeft. Hetzelfde geldt voor mensen die wel in een van bovenstaande landen zijn geweest, maar geen contact met mensen daar hebben gehad die een longaandoening hebben. Op dit moment is er ook sprake van een gewone griepepidemie en men moet er dus op bedacht zijn dat men ook besmet kan zijn met normale griep. Bij twijfel kan de huisarts geraadpleegd worden.


---

3. Waardoor wordt de ziekte veroorzaakt?

De oorzaak van deze ziekte is nog onbekend. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en andere instituten en laboratoria wereldwijd zijn op dit moment op zoek naar de oorzaak.


---

4. Wat is een syndroom?

Wanneer de oorzaak van een ziekte nog relatief onbekend is, kan deze ziekte alleen worden beschreven aan de hand van het klinische beeld dat uit meerdere symptomen bestaat. Deze ziekte wordt dan een syndroom genoemd.


---

5. Sinds wanneer en waar is deze ziekte begonnen?

Vanaf november 2002 tot februari 2003 waren er in de provincie Guandong in China ongeveer 300 ziektegevallen met ademhalingsproblemen en longontstekingen waarvan de oorzaak niet geïdentificeerd kon worden. Of deze ziektegevallen te maken hadden met het SARS is niet bekend. Sinds ongeveer begin maart 2003 zijn overeenkomstige ziektebeelden opgetreden bij het ziekenhuispersoneel in Hongkong en Vietnam. De laatste paar dagen worden bovendien ziektegevallen gerapporteerd uit andere landen zoals Taiwan, Australië en Canada. Deze patiënten zijn allemaal in het Verre Oosten geweest en hebben daar contact gehad met SARS patiënten.


---

6. Is de ziekte te behandelen?

Omdat de oorzaak van de ziekte nog niet bekend is, is een gerichte therapie nog niet beschikbaar. Antibiotica en antivirale middelen lijken niet te helpen. Op dit moment is het daarom alleen mogelijk om de patiënten goed te verzorgen en zorgen dat ze er geen andere ziekte bij krijgen.


---

7. Hoe verspreidt de ziekte?

De patiënten die we nu kennen werkten in een ziekenhuis of hadden nauw contact met eerdere patiënten. Men gaat er tot nu toe vanuit dat verspreiding plaatsvindt via druppeltjes door de lucht (hoesten). Er wordt wel vanuit gegaan dat je alleen besmet wordt bij heel nauw contact (zoals bij het verzorgen van of samenleven met een patiënt).


---

8. Wie loopt gevaar?

Degene die gevaar lopen zijn mensen die gedurende de laatste 1 of 2 weken in het de landen zijn geweest waar de ziekte zich voordoet (China, Hongkong, Hanoi, Singapore, Taiwan) en dan alleen als ze in deze gebieden in nauw contact zijn geweest met SARS-patiënten (bijvoorbeeld in ziekenhuizen).


---

9. Wat kan ik doen om de ziekte te voorkomen?

Omdat de kans zeer klein is dat u de ziekte oploopt, adviseren we nu geen specifieke voorzorgsmaatregelen. Personen die in de laatste twee weken uit China, Hongkong, Hanoi, Singapore of Taiwan zijn teruggekeerd moeten wel alert zijn op de volgende symptomen: plotselinge hoge koorts, spierpijn, hoesten, keelpijn of kortademigheid. Personen met deze symptomen moeten zich bij de huisarts melden en de huisarts erop wijzen dat het om het SARS kan gaan.


---

10. Moet ik een reis naar het Verre Oosten afzeggen?

Omdat de meeste ziektegevallen optreden bij mensen die in nauw contact zijn geweest met een patiënt, wordt het risico voor gewone reizigers laag ingeschat. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft daarom aangegeven dat het niet nodig is dat mensen het reizen beperken.