Ingezonden persbericht

Aangifte boekhoudfraude Utrecht van 140 miljoen euro

UTRECHT, 20030317 -- Registeraccountant drs. L. (Leo) W. Verhoef uit Wijk bij Duurstede heeft bij Justitie aangifte gedaan van boekhoudfraude door het bestuur en de accountant van gemeente Utrecht. In de jaarrekeningen van 1999 tot en met 2001 verzweeg Utrecht grote bedragen aan ontvangsten en uitgaven. Het gaat om een totaal van per saldo circa 140 miljoen euro. Leo Verhoef deed onlangs al aangifte van boekhoudfraude door gemeente Amsterdam en provincie Utrecht. Amsterdam maar liefst 1.700 miljoen euro. Binnenkort zal hij ook aangifte doen van boekhoudfraude door gemeente Den Haag (ruim 400 miljoen euro) en provincie Gelderland (ruim 230 miljoen euro).

In de jaarrekeningen van 1999 tot en met 2001 verzweeg Utrecht grote bedragen aan ontvangsten en uitgaven. Het gaat om een totaal van per saldo circa 140 miljoen euro. Over 2000 presenteerde Utrecht bijvoorbeeld een voordelig saldo van 30 miljoen euro. In werkelijkheid was er een overschot van 105 miljoen euro. Bij al deze jaarrekeningen stonden goedkeurende accountantsverklaringen van de gemeentelijke accountantsdienst. De kwestie van boekhoudfraude door provincie- en gemeentebesturen heeft inmiddels de aandacht van minister van Justitie Donner. Hij heeft de kwestie onder de aandacht gebracht van het college van procureurs-generaal.

Leo Verhoef deed onlangs al aangifte van boekhoudfraude door gemeente Amsterdam en provincie Utrecht. Amsterdam verzweeg over de jaren 1998 - 2001 een bedrag van maar liefst 1.700 miljoen euro. Binnenkort zal hij ook aangifte doen van boekhoudfraude door o.a. gemeente Den Haag (ruim 400 miljoen euro) en provincie Gelderland (ruim 230 miljoen euro).



Ingezonden persbericht