Ingezonden persbericht


Speelotheken in Nederland maken zich sterk

Leusden - Speelotheken in Nederland onderstrepen het belang van spelen door speelgoed uit te lenen. Het belang van spelen en de speelwaarde van speelgoed staat tegenwoordig van verschillende kanten onder druk. Kinderen hebben minder tijd en ruimte om te spelen. Speelgoed hebben ze dikwijls genoeg, maar veel speelgoed laat kinderen weinig ruimte om zelf iets bij het spelen te verzinnen. Door de overdaad van het aanbod spelen kinderen tegenwoordig vaak minder geconcentreerd, minder vaak, minder lang en met minder inventiviteit. Dit dalende speelpeil kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Een speelotheek stelt kinderen in de gelegenheid met speelgoed kennis te maken en de medewerkers kunnen ouders informatie geven over het belang van spelen. De ruim vijfhonderd speelotheken in Nederland hebben vanaf 22 januari 2003 een eigen vereniging.

De eerste speelotheken werd in Nederland in 1975 opgericht. In Proefkresj '70, een Amsterdams initiatief, werd voor het officiële bestaan van de eerste speelotheek speelgoed uitgeleend aan ouders. De eerste initiatiefnemers richtten al snel de Stichting Speel-o-theek Nederland op. Vijf jaar later ging deze stichting samenwerking met de stichting Kind en Opvoeding in de Stichting Spel en Opvoedingsvoorlichting. Deze stichting is door het regionaliseringbeleid van de overheid verscholen geraakt in provinciale steunpunten, waar veel speelotheken niets of nauwelijks nog iets van merken. Het aantal speelotheken bleef groeien en groeit nog steeds. De variatie in speelotheken is enorm. Speelotheken kunnen zich richten op 'alle kinderen', op kinderen in een bepaalde leeftijdsgroep, wijk, achterstandsituatie, met een handicap, behorend bij een instelling, opvoedwinkel, brede school, ziekenhuis en zelfs op samenwerkingsverbanden met ouderen. In de meeste speelotheken werken vrijwilligers, bij uitzondering beschikken ze over betaalde coördinatoren. Het budget is klein. De door gemeentes verstrekte subsidies weerspiegelen het geringe belang dat aan een dergelijke voorziening wordt gehecht. Hoe verschillend speelotheken ook zijn..een ding hebben ze gemeen; ze lenen speelgoed uit. De landelijke vereniging wil het belang van speelotheken voor spelen onderstrepen. De bedoeling van de Vereniging Speelotheken Nederland is elkaar te helpen, waar mogelijk te versterken en zo mogelijk te vertegenwoordigen.

De Vereniging Speelotheken Nederland is een initiatief van vier speelotheekbegeleiders en Marianne de Valck, speelgoeddeskundige en initiatiefneemster van een van de oudste speelotheken in Nederland. De Vereniging Speelotheken Nederland wil samen met de leden en betrokkenen, informatie-materiaal samenstellen, nieuwsbrieven versturen en deskundigheid van de vrijwilligers bevorderen. De initiatiefnemers zijn bezig met het voorbereiden van een enquête, het samenstellen van een website en vooral het verzamelen van medestanders. Voorstellen voor de nabije toekomst zijn bijvoorbeeld het kunnen verstrekken van een keurmerk aan speelotheken, het kunnen optreden als gesprekspartner bij projecten gericht op de ontwikkeling van letterlijke en figuurlijke ruimte om te spelen en het onder de aandacht brengen van speelwaarde bij een groot publiek.

Lid worden van de Vereniging Speelotheken Nederland kan door het aanvragen van een inschrijfformulier bij het secretariaat: Karelspad 29, 7963 DK Ruinen, of een e-mailtje naar speelotheekruinen@transmission.nl

Meer informatie is verkrijgbaar bij Marianne de Valck, telefoon 033-4946824, m.valck@wxs.nl


---- --