Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ernstige atypische longontsteking (SARS)

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

POG/ZP 2.366.331

17 maart 2003

Met deze brief informeer ik u over een wereldwijde waarschuwing die de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft uitgedaan in verband met de verspreiding van een besmettelijke vorm van atypische longontsteking (Severe Acute Respiratory Syndrome), inmiddels SARS genoemd. Met deze brief geef ik tevens antwoord op de door mij ontvangen schriftelijke vragen van de leden Wilders en Rijpstra van de VVD.

Het is nog niet bekend waar de ziekte door veroorzaakt wordt. Het is zelfs niet bekend of het een virus of bacterie betreft. De ziekte begint met griepachtige verschijnselen zoals koorts en spierpijn. Bovendien heeft men last van hoesten, keelpijn of kortademigheid. Vervolgens kan men een longontsteking ontwikkelen. De ziekte wordt waarschijnlijk via de lucht overgedragen, maar alleen bij nauw contact met een besmettelijke patiënt. De kans op overdracht bij normaal maatschappelijk verkeer wordt vooralsnog heel klein geacht.

De WHO heeft de afgelopen week berichten ontvangen van meer dan 150 mensen die verdacht worden van SARS. Tot op heden zijn 9 mensen ten gevolge van SARS overleden, 7 in Azië en 2 in Canada. Clusters van ziektegevallen zijn gerapporteerd in China, Hong Kong, Vietnam en Singapore. Incidentele gevallen zijn gerapporteerd in Canada, Indonesie, de Filipijnen en Thailand; al deze besmettingen zijn terug te voeren tot nauw contact met eerdere SARS-patiënten. In Europa hebben zich tot nu toe 5 incidenten voorgedaan. Ook hierbij gaat het telkens om mensen die in de clustergebieden nauw contact hebben gehad met besmettelijke patiënten. Het gaat overwegend om ziekenhuispersoneel.

De Centres for Disease Control in de VS hebben in een persconferentie aangegeven dat er geen aanleidingen zijn om te denken dat het om bioterrorisme gaat.

Getroffen maatregelen

* De WHO heeft alle luchtvaartmaatschappijen gealarmeerd. Als een passagier aan de casusdefinitie voldoet, moet het vliegtuigpersoneel het vliegveld op de eindbestemming informeren.
* De medische dienst van alle luchthavens in Nederland zijn zaterdag geïnformeerd. Hen is gevraagd extra alert te zijn op meldingen die voldoen aan de casusdefinitie van de WHO.

* De IGZ heeft gisteravond een circulaire verspreidt via inf@ct, een electronisch netwerk waarop professionals op het gebied van infectieziekten zijn aangesloten (waaronder GGD-en, infectiologen en een aantal betrokken medisch microbiologen). In aanvulling hierop wordt de circulaire vandaag per post verspreid aan alle ziekenhuizen. De circulaire is als bijlage bij deze brief gevoegd.
* De Nederlandse ziekenhuizen beschikken over voldoende isolatiecapaciteit om een verdachte persoon te isoleren conform de geldende richtlijnen. Mocht een patiënt intensieve zorg nodig hebben, dan hebben het AMC in Amsterdam en het LUMC in Leiden hiervoor voorzieningen beschikbaar.

* Alle EU-lidstaten zijn via het Europese Early Warning and Respons System geïnformeerd over de getroffen maatregelen. De Nederlandse maatregelen komen overeen met die van de ons omringende lidstaten. De Europese Commissie heeft voor morgen een spoedbijeenkomst belegd waarin de maatregelen verder kunnen worden afgestemd.

Vanwege de beperkte risicos op verspreiding, heeft de WHO aangegeven dat er nu geen aanleiding is voor reisbeperkingen.

Indien u nog aanvullende informatie wenst, ben ik graag tot overleg bereid.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Brief Inspectie voor de Gezondheidszorg inzake longziekte SARS 1. Brief Inspectie voor de Gezondheidszorg inzake longziekte SARS Kamerstuk, 17-3-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19382 .