Dienstenbond CNV

Afspraken gevolgen vogelpest eierhandel
17-03-2003

Op 11 maart jl. heeft overleg plaatsgevonden over de gevolgen van de vogelpest voor de werkgevers en de werknemers in de handel in eieren. Dit heeft geleid tot concept-afspraken die ter goedkeuring aan de leden worden voorgelegd. Gelet op de urgente situatie hebben de werkgevers echter wel op voorhand toestemming gekregen om uitvoering te geven aan de gemaakte principe-afspraken.

Sociale partners in de branche hebben afgesproken dat voor ondernemingen en werknemers in de groothandel in eieren, eiproducten en de eiproductenindustrie, die in de uitvoering van activiteiten zijn of worden getroffen als gevolg van de uitbraak van Aviaire Influenza (vogelpest), de volgende afspraken gelden:
1. de afspraken gelden voor de periode van 11 maart 2003 tot 1 juni 2003.

2. vanaf het moment dat de werktijdverkorting bij de arbeidsinspectie is aangevraagd, mogen werkgevers op het verlofsaldo van de werknemer inhouden:

a. bij 7 dagen non-activiteit (ook de dagen in het weekend meetellen) van de werknemer: 1 verlofdag
b. bij 14 dagen non-activiteit van de werknemer: 1 verlofdag c. bij 21 dagen non-activiteit van de werknemer: 1 verlofdag d. bij 28 dagen non-activiteit van de werknemer: 1 verlofdag e. bij 35 dagen non-activiteit van de werknemer: 1 verlofdag.

De dag wordt op de laatste dag van de genoemde periode op het tegoed van de werknemer in mindering gebracht; maximaal 5. Geplande vakanties en roostervrije dagen gaan in principe gewoon door.
Normale regels bij ziekteverzuim. Ziektedagen tellen niet mee bij het optellen van de dagen non-activiteit. Hersteld na ziekte, tellen wordt hervat.
Er is alleen sprake van een niet gewerkte dag als de hele dag niet gewerkt wordt.

3. arbeidsduur per dag maximaal 9,5 uur en per week maximaal 45 uur. Werknemers die moeten reizen doen dat in principe in eigen tijd. Als werktijd en reistijd meer dan 9,5 uur bedragen, wordt het meerdere gezien als werktijd. Dus bijvoorbeeld in totaal 10 uur, dan geldt een half uur reistijd als werktijd.

4. dagdienstrooster mag worden gepland van 06.00 - 23.00 uur; dit geldt alleen voor werknemers die op andere locaties tewerk zijn gesteld.

5. voor het vervoer van werknemers naar een andere locatie moet een adequate reis-en risicoverzekering worden afgesloten.

6. gedurende de eigen risicoperiode van de werktijdverkorting (tussen 1 en 3 weken) zal door de werkgever het loon aan de werknemer worden doorbetaald. De werkgever verstrekt aan de werknemer op de toegekende WW-uitkering van 70% in het kader van de werktijdverkorting een aanvulling met 30% van het loon.

7. de rest van de CAO-afspraken blijven gewoon van kracht.

8. in mei komen de CAO-partijen bijeen om de situatie opnieuw te beoordelen.

9. de werkgever die gebruik maakt van de werktijdverkorting moet dat bekend maken aan het ANEVEI-secretariaat.Konkreet betekenen de afspraken dat de werknemers hetzelfde loon blijven verdienen, of zij nu geheel of gedeeltelijk op non-actief staan als gevolg van de vogelpest of niet.
Werknemers die moeten reizen, doen dat in veel gevallen zonder dat zij daar extra voor beloond worden. Uitgangspunt is dat een totaal aan reis-en werktijd van 9,5 uur het maximum is. Daarboven bestaat wel recht op extra loon.
Werknemers die helemaal niet worden opgeroepen om te werken, leveren na 5 dagen waarop normaal gesproken gewerkt was en waarop dat nu niet gebeurt, 1 verlofdag in. Maximaal kan het de werknemer 5 verlofdagen kosten.

Vragen?
Voor informatie en/of vragen kunt u terecht bij uw bestuurder Aletta Bulsink op distriktskantoor Apeldoorn, tel: (055)5772640.