Ingezonden persbericht

UITNODIGING PERSBIJEENKOMST

Kamerleden op Groen Belastingspreekuur

Utrecht, 12 maart 2003

Geachte redactie,

Stichting Natuur en Milieu houdt op 18 maart a.s. in Perscentrum Nieuwspoort het Groene Belastingspreekuur voor Kamerleden. Op dit spreekuur vullen Kamerleden hun eerste groene belastingaangifte in. Groene belastingconsulenten bieden daarbij een helpende hand en berekenen de hoogte van de aanslagen. Zo wordt duidelijk wat vergroening van belastingen in de praktijk kan betekenen.

Ons belastingstelsel is nog nauwelijks gericht op het bevorderen van milieuvriendelijker gedrag en consumptie. Milieubewust gedrag is financieel vaak onaantrekkelijk omdat in de prijs van producten de milieukosten meestal niet zijn verwerkt.
Stichting Natuur en Milieu vindt dat daar verandering in moet komen. Juist financiële prikkels zijn vaak effectief voor de gewenste verschuiving van consumptiepatronen en gedrag richting duurzaamheid. En zowel nationaal als internationaal is afgesproken 'dat het milieu in de prijzen moet' volgens het principe: de vervuiler betaalt. Fiscale maatregelen - vergroening van het belastingstelsel - stimuleren milieuvriendelijk gedrag en consumptie. Wie weinig vliegt, weinig vlees eet of weinig energie gebruikt, betaalt ook weinig groene belastingen, en omgekeerd.

Het Groene Belastingspreekuur

- In plaats van de bekende blauwe envelop ontvingen alle Kamerleden deze week van Stichting Natuur en Milieu een groene envelop met een aangiftebiljet plus toelichting voor de groene belasting.
- Ieder Kamerlid kan het biljet invullen en zijn of haar teruggave/aanslag (laten) berekenen op het Groene Belastingspreekuur. Aanmeldingen voor het spreekuur zijn binnen van Kamerleden van PvdA, D66, GroenLinks, Christen Unie, SP en SGP.

- Directeur Ad van den Biggelaar van Stichting Natuur en Milieu reikt de Kamerleden een certificaat uit voor het invullen van de eerste groene belastingbiljetten.

- Daarna geven Ad van den Biggelaar en voorzitter Lodewijk de Waal van de FNV hun visie op vergroening van de belastingen.

Wij nodigen u graag uit voor het Groene Belastingspreekuur op 18 maart a.s. in het Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag, om 17.00 uur.

Met vriendelijke groeten,
Stichting Natuur en Milieu

Marijke Brunt