Gemeente Bolsward


bijschriften:
De leden van de stuurgroep achter de tafel
De maquette trok veel aandacht
Architect Jelle de Jong met zijn uitleg
Er kwamen veel reacties uit de zaal

INFORMATIEAVOND PLANNEN BROEREKERK

Op maandagavond 17 maart werden in De Doele de plannen aangaande een toekomstige overkapping van de middeleeuwse Broerekerk gepresenteerd. De gemeente Bolsward, de Stichting Vrienden van de Broerekerk en het Architectenburo De Jong en Bouma uit Lemmer gaven een toelichting op de plannen.
Burgemeester Marten Koopmans schetste de gang van zaken tot nu toe. Hij gaf aan dat realisatie van het plan afhankelijk is van de financiële dekking die gezocht moet worden.
De voorzitter van de Vrienden van de Broerekerk, mevr. Babs Haanstra, legde uit waarom de Stichting zich kan vinden in de ideeën. Wel waarschuwde zij ervoor dat de Broerekerk geen onderwerp van een prestigestrijd mag worden, maar dat het uiteindelijke doel moet blijven een laagdrempelig monument dat de open-pleinfunctie moet behouden.
Architect Jelle de Jong gaf vervolgens een toelichting op datgene waarover de stuurgroep, met daarin naast het architectenbureau de gemeente en de Stichting, Hûs en Hiem en Rijksmonumentenzorg het eens waren geworden: een glazen overkoepeling van het kerkgebouw waarbij de oorspronkelijke elementen van het dak in te herkennen zijn.BR>De voorgevel wordt gerestaureerd en voorzien van glas-in-loodramen.

Na de pauze konden de 70 aanwezigen reageren op datgene wat was gezegd.
Daarvan werd flink gebruik gemaakt.
Duidelijk was dat de plannen een warm onthaal kregen. Opmerkingen werden ook gemaakt over een mogelijke lichtschittering op het glas, lawaaioverlast van optredens in de kerk en het al dan niet aanbrengen van een houten vloer in de kerk.
De stuurgroep zal al de gemaakte opmerkingen bespreken tijdens een eerstvolgende bijeenkomst.
Daarna wordt het plan definitief vastgesteld en gepresenteerd aan eventeule subsidieverstrekkers.
In 2004 kan mogelijk met de werkzaamheden worden begonnen.