Luidruchtigheid in treinen geselt Justitieminister

DEN HAAG, 20030318 -- Terwijl het uur van de waarheid heeft geslagen voor Irak, vliegen minister Donner van Justitie de Kamervragen om de oren. Eerder draaide het bij de vragenstellers nog om de kwestie-Irak, de arrestatie van moslimterroristen, en de oprichting van de Arabisch-Europese Liga (AEL) in Nederland. Inmiddels lijken al die zaken weer op de achtergrond te zijn gedrukt door binnenlandse, met name justitiële, aangelegenheden. Met een totaalaantal van 156 Kamervragen blijft de Justitieminister de PEX, die in week 11 met 21 procent steeg, aanvoeren.

De opvallendste vraag aan Donner betreft de stiltezones in de treinen. Met de aanstaande invoering ervan haalde de NS vorige week de kolommen. Het plan is om het passagiers in enkele coupés op bepaalde trajecten vanaf april te verbieden luidruchtige gesprekken te voeren. Als de proef een succes blijkt, wil de vervoerder in alle treinen een stiltezone. Dit heeft de verbazing van LPF'er Hermans gewekt. Hij wil van zowel Donner als van De Boer van Verkeer en Waterstaat weten hoe een private onderneming als de NS regels kan opstellen die publiekrechtelijk dienen te worden gehandhaafd. Ook vraagt hij zich af of het NS-personeel überhaupt de bevoegdheid heeft om een proces-verbaal op te maken.

Dat Bulgaarse reisbureaus zich zouden bezighouden met illegale arbeid in Nederland, is het CDA-Kamerlid Rietkerk ter ore gekomen. Aan Donner én aan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft hij de vraag gesteld welke maatregelen zij nemen om deze bedenkelijke zaak een halt toe te roepen. VVD-Kamerlid Cornielje wil van de Justitieminister horen hoe vaak slachtoffers hun gestolen eigendommen terugkrijgen. En vooral wat de CDA'er doet om te voorkomen dat veroordeelden vervroegd vrijkomen, terwijl ze de schade van hun slachtoffers niet eens hebben vergoed. Genoeg stof tot nadenken voor minister Donner, die het de afgelopen week al bijzonder druk had met bijstaan van de premier in het debat over de Margarita-affaire.

Na Amsterdam heeft Den Haag nu ook zijn eigen officiële exchange index. In de vorm van de Parlementaire Exchange Index (PEX Index) wordt wekelijks bijgehouden hoeveel officiële Kamervragen er gesteld worden en aan wie. Het aantal punten geeft een indicatie van de bedrijvigheid in het parlement dan wel van de onduidelijkheden in het beleid. Naast het weektotaal wordt ook per minister bijgehouden hoeveel vragen hij voorgeschoteld krijgt.