Erasmus Universiteit Rotterdam

Jan Baan 1e Entrepreneur in Residence van Erasmus

De eerste universitaire 'Entrepreneur in Residence' in Nederland

Op 18 maart a.s. zal Jan Baan, oprichter van de softwareondernemingen Baan Company en Vanenburg, de honoraire functie van Entrepreneur in Residence bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) accepteren. Hem is gevraagd, actief betrokken te zijn bij de praktijkgeoriënteerde onderwijsonderdelen op het terrein van (zelfstandig) ondernemerschap. Met de aanstelling van een Entrepreneur in Residence komt een duidelijke verankering van het onderzoek en onderwijs in de praktijk tot stand en wordt bovendien invulling gegeven aan de missie van de Erasmus Universiteit, dé ondernemende universiteit van Nederland te zijn.

Ondernemer pur sang
De afgelopen maanden is actief gezocht naar een geschikte kandidaat die als eerste Entrepreneur in Residence aan de Erasmus Universiteit verbonden zou kunnen worden. Het gewenste profiel maakte dat de zoektocht moest worden beperkt tot ondernemers die 'hun' bedrijf tot grote hoogte hadden laten groeien en daarmee in de maatschappij hun sporen hebben verdiend. Daarbij zochten we een ondernemer die aan de wieg van meerdere bedrijven heeft gestaan, en niet alleen succes maar ook tegenslagen heeft gehad. Bovendien moest deze persoon bereid zijn, zijn of haar ervaringen op een openhartige en constructieve wijze te delen. Het Centrum voor Ondernemerschap, verbonden aan de Rotterdam School of Management/Faculteit Bedrijfskunde, heeft in de persoon van Jan Baan een uitzonderlijk bekwame kandidaat gevonden voor haar eerste Entrepreneur in Residence.

Naar Amerikaans voorbeeld
Een aantal bekende Amerikaanse Business Schools heeft reeds een entrepreneur in residence programma opgezet en ervaring opgedaan met het aan boord hebben van (een groep van) betrokken ondernemers. Het zijn vaak enthousiaste en inspirerende ondernemers die hun sporen hebben verdiend en het leuk vinden om de opgedane ervaringen, vaardigheden en contacten mee te nemen naar een 'ondernemende' universiteit en deze over te brengen op geïnteresseerde studenten, onderzoekers en docenten.

De honoraire aanstelling roept nadrukkelijk geen associaties op met een hoogleraarschap danwel met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek: het gaat hierbij om een 'om-niet' functie, waar geen betalingen of een formele arbeidsovereenkomst tegenover staat.

De concrete activiteiten van Jan Baan betreffen onder meer: participatie in case-ontwikkeling en -discussie in werkcolleges, gastcolleges bij ondernemerschapsvakken, betrokkenheid bij het opstellen en beoordelen van businessplannen in het onderwijs, en beschikbaarheid voor ondernemende studenten, onderzoekers en docenten voor het bespreken van hun ideeën, plannen en opstartactiviteiten.

Noot voor de pers:
Seminar & eerste openbare college Jan Baan als 'Entrepreneur in Residence'
dinsdag 18 maart 2003, 15.00-17.00 uur
Erasmus universiteit Rotterdam

Meer informatie & aanmelden:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Rotterdam School of Management/Faculteit der Bedrijfskunde drs Bas Schreiner of drs Eva Rood
Afdeling Communicatie & Externe Betrekkingen
010 408 18 31, bschreiner@fbk.eur.nl
http://www.eShip.nl

25 feb 03 13:44