Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 12

Debat: terug in de kast

Homoseksualiteit en religie

De emancipatie en acceptatie van homoseksualiteit staat steeds meer onder druk. Aan de ene kant voelt een aantal homo's en lesbo's zich door de verschillende uitspraken van imams en christenen bedreigd. Aan de andere kant storen sterk gelovige mensen zich aan de soms al te zichtbare, extravagante homoseksuele geaardheid. Het Humanistisch Verbond wil samen met andere organisaties een brede dialoog op gang brengen over homoseksualiteit en religie om een tot grotere tolerantie en wederzijds begrip te komen. TUMULT en het Humanistisch Verbond organiseren een debat op 18 maart, 20.00 uur in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat 9, Utrecht.

Onder leiding van Bernadette van Dijck, adviseur mediabeleid Publieke Omroep, debatteren Gert Hekma, docent Sociale Wetenschappen Universiteit van Amsterdam, Rob Tielman, oud-voorzitter Humanistisch Verbond en voorzitter Landelijk Platform Openbaar Onderwijs, Ali Eddaoudi, publicist, Christiaan Ravensbergen, secr. Werkverband Homotheologen en Nur Mohamed, lid Nederlandse Moslim Raad. Inleiding door Judith Schuyf, adviseur Kenniscentrum homo-emancipatiebeleid Schorerstichting.

In de huidige sterk veranderende multiculturele samenleving staan vrijheid van meningsuiting en het nondiscriminatie beginsel steeds meer op gespannen voet. In diverse maatschappelijke velden zoals in het onderwijs is de laatste tijd sprake van meer intolerantie en gebrek aan respect voor homo's. Binnen islamitische kringen is homoseksualiteit nog moeilijk of niet bespreekbaar. Zelfbeschikking, vrijheid, verdraagzaamheid en verschei-denheid zijn centrale waarden. Persoonlijke ontplooiing hoort tot de fundamentele rechten van de mens. In die zin hebben humanisten de emancipatie van homoseksuelen altijd gesteund. Zij doen een appèl op de gehele bevolking het gesprek hierover met elkaar aan te gaan. Wederzijds respect, elkaar in ieders waarde laten lijkt een betere weg dan intolerantie en beledigende, kwetsende uitspraken. Waar kunnen we elkaar wel in vinden , waarin niet en hoe gaan we daarmee om?

Toegang ¤ 3,5/CJP&U-pas ¤2. Informatie en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl.