CBS

Driekwart bevolkingsgroei door allochtonen

Het aantal niet-westerse allochtonen neemt tot 2010 met bijna 420 duizend toe. De totale bevolking van Nederland groeit in diezelfde periode met 560 duizend personen. Dit betekent dat driekwart van de totale bevolkingsgroei voor rekening komt van de niet-westerse allochtonen. Aziaten vormen de snelst groeiende groep allochtonen. Dit blijkt uit de nieuwe allochtonenprognose van het CBS.

Bijna 420 duizend niet-westerse allochtonen erbij
Op dit moment wonen in Nederland 1,6 miljoen niet-westerse allochtonen. Naar verwachting neemt hun aantal met bijna 420 duizend toe tot 2 miljoen in 2010. De totale bevolking van Nederland neemt in dezelfde periode met 560 duizend personen toe. Driekwart van de totale bevolkingsgroei tot 2010 komt dus voor rekening van de niet-westerse allochtonen. Het aantal westerse allochtonen neemt toe met bijna 100 duizend en het aantal autochtonen met 50 duizend.

Geboorte belangrijkste factor van toename
Ruim de helft van de groei van het aantal niet-westerse allochtonen is het gevolg van het geboorteoverschot. Tot 2010 zullen in Nederland 260 duizend kinderen met een niet-westerse ouder worden geboren. Dit is eenzesde van alle kinderen die in deze periode zullen worden geboren. Allochtone vrouwen krijgen gemiddeld meer kinderen dan autochtone vrouwen. Zo krijgen Marokkaanse vrouwen gemiddeld anderhalf kind meer dan autochtone vrouwen en Aziatische vrouwen een half kind meer. Daarnaast komen steeds meer allochtonen op de leeftijd dat ze aan gezinsuitbreiding beginnen. Het aantal niet-westerse allochtonen dat zal komen te overlijden tot 2010 is 30 duizend.

Migratie ook belangrijk
Ook immigratie en emigratie spelen een belangrijke rol. Tussen 2002 en 2010 zullen per saldo 190 duizend niet-westerse allochtonen naar Nederland komen. Dit is ruim een kwart minder dan het aantal dat tussen 1994 en 2002 naar Nederland is gekomen. Naast asielmigranten zullen onder meer huwelijksmigranten uit landen als Marokko en Turkije naar Nederland komen. Daarnaast zullen in toenemende mate arbeidsmigranten uit Aziatische landen naar Nederland komen.

Steeds meer Aziaten
Door het hoge aantal geboorten en migranten zijn Aziaten een sterk groeiende bevolkingsgroep. In 2010 zullen in Nederland 400 duizend Aziaten wonen, anderhalf maal zoveel als in 2002. Per saldo zullen tot 2010 ongeveer 80 duizend Aziaten naar Nederland komen, onder meer vanwege werk.

Surinamers in aantal voorbijgestreefd door Marokkanen Surinamers zijn momenteel na de Turken de grootste groep niet-westerse allochtonen. In 2010 zijn zij echter in aantal voorbijgestreefd door de Marokkanen. Het aantal Marokkanen neemt toe tot bijna 360 duizend, terwijl het aantal Surinamers op bijna 350 duizend uitkomt. Enerzijds komen er minder Surinamers naar Nederland dan Marokkanen, anderzijds krijgen Surinaamse vrouwen gemiddeld minder kinderen dan Marokkaanse vrouwen.

Technische toelichting
Het CBS rekent personen tot de allochtonen als ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie). De herkomstgroepering wordt bepaald aan de hand van het geboorteland van de persoon zelf (eerste generatie) of dat van de moeder (tweede generatie), tenzij de moeder in Nederland is geboren. In dat geval is gerubriceerd naar het geboorteland van de vader. Er wordt onderscheid gemaakt tussen westerse en niet-westerse allochtonen. Tot de categorie niet-westerse allochtonen behoren allochtonen uit Turkije, Afrika, Latijns-Amerika en Azië met uitzondering van Indonesië en Japan. Op grond van hun sociaal-economische en -culturele positie worden allochtonen uit deze twee landen tot de westerse allochtonen gerekend. Het gaat vooral om mensen die in voormalig Nederlands Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin. Tot de categorie westerse allochtonen behoren allochtonen uit alle landen in Europa (met uitzondering van Turkije), Noord-Amerika, Oceanië, Japan en Indonesië (inclusief het voormalig Nederlands-Indië). Autochtonen zijn personen van wie beide ouders in Nederland zijn geboren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-050
18 maart 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht