GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 18 maart 2003 09:16
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Soedanese asielzoekers

(18 maart 2003)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake de herkomstcheck van Soedanese asielzoekers en verblijfsgerechtigden

1. Klopt het dat de IND begonnen is met een algemene herkomstcheck van Soedanese asielzoekers en verblijfsgerechtigden? Zo ja, waarom vinden deze onderzoeken plaats?

2. Klopt het dat zelfs Soedanezen met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd worden onderworpen aan een herkomstcheck en dat, bij het niet meewerken aan de herkomstbepaling, de verblijfstitel wordt ingetrokken of strafvervolging volgt?

3. Op welke rechtsgrondslag vindt de algemene herkomstcheck plaats? Acht u het geïndiceerd zonder enige concrete verdenkingen van het achterhouden van informatie en / of liegen over persoonsgerelateerde gegevens een gehele groep asielzoekers en verblijfsgerechtigden te onderwerpen aan een herkomstbepaling?

4. Wat verstaat u onder de algemene herkomstcheck? Welke vragen stelt de IND aan de ondervraagden? Bestaat er een protocol voor deze algemene herkomstcheck? Zo ja, bent u bereid dit protocol aan de Kamer toe te zenden? Hoe wordt voorzien in rechtsbijstand in deze procedure? Welke criteria hanteert de IND om de verstrekte gegevens over identiteit, herkomst, nationaliteit en etniciteit op juistheid te beoordelen?

5. Bent u en / of de IND van plan ook voor andere groepen asielzoekers en verblijfsgerechtigden een algemene herkomstcheck toe te passen? Zo ja, waarom?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -