Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 18-03-2003 Flevolandse politie altijd gecertificeerd op straat Stafdienst Communicatie, Evert Onink, 06-5140 1953

LELYSTAD De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft maandag een rapport gepubliceerd over het onderzoek naar de schietvaardigheid van de Nederlandse politieambtenaren. Op de peildatum, 1 juli 2002, bleek landelijk ruim 90% voor de toets geslaagd te zijn.

In Flevoland ligt dit percentage op 97%, hetgeen inhoudt, dat van de 560 wapendragenden er slechts zestien niet aan de toets voldaan hadden. Hieronder bevonden zich langdurig zieken, politiemensen met langdurig verlof (bijvoorbeeld ouderschapsverlof) en politiemensen die wel een wapen bezitten, maar sporadisch met het wapen de straat op gaan. Slechts enkele politiemensen die de toets niet hadden afgelegd, behoorden tot de operationele dienst.

Om het ongecertificeerd dragen van het wapen te voorkomen, en niet te verzanden in ingewikkelde logistieke processen, heeft Politie Flevoland niet gekozen voor het fysiek innemen van het wapen, maar voor een administratieve inname. Bij het fysiek innemen van het wapen moeten telkens overdrachtformulieren worden ingevuld, en kan de ambtenaar zonder het wapen niet oefenen. Bij de administratieve procedure wordt de ambtenaar strikt verboden met het wapen de straat op te gaan. Die politieambtenaar is dan niet volledig inzetbaar. Daarom hebben de chefs gezorgd, dat deze mensen bij voorrang weer hun toets konden halen. Er zijn in Flevoland geen wapendragende politiemensen de straat opgegaan zonder certificaat.

Alhoewel politiemensen door omstandigheden een toets kunnen mislopen, zullen de wapeninstructeurs er alles aan doen om alle politiemensen tijdig het certificaat te laten behalen. Het nieuwe opleidingscentrum in Almere, dat in het najaar van 2003 moet worden opgeleverd, moet hieraan een grote bijdrage leveren. De korpsleiding ziet er strikt op toe, dat geen enkele niet-gecertificeerde politieambtenaar met een wapen de straat op zal gaan.

EO