Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Postbus 20018 Telefoon (070) 333 44 44 2500 EA DEN HAAG Telefax (070) 333 4033

Uw brief Ons kenmerk A&G/W&B/2003/16767

Onderwerp Datum Onderzoek gezondheidseffecten watergedragen 17 maart 2003 producten

Inleiding
In 2001 en 2002 heb ik, samen met het Bedrijfschap Schildersbedrijf, onderzoek laten verrichten naar de gezondheidseffecten van schildersproducten en van de producten die worden gebruikt door vloerenleggers, parketleggers en tapijtlijmers. Het onderzoek werd uitgevoerd door IVAM Research and Consultancy on Sustainability en het European Centre for Coating and Surface Technology. Het vond plaats tegen de achtergrond van de vervangingsverplichting voor vluchtige organische stoffen (VOS) die per 1 januari 2000 in genoemde branches van kracht is geworden. Ter preventie van Organisch Psycho Syndroom (OPS), een ernstige aandoening van het zenuwstelsel als gevolg van beroepsmatige blootstelling aan VOS, is vanaf die datum het gebruik van lijmen en verfproducten in binnensituaties aan regels gebonden, waarbij een maximumgehalte aan VOS in de vervangende producten is vastgelegd. Aanleiding voor het onderzoek waren incidentele berichten over het mogelijk ontstaan van huidklachten als gevolg van het gebruik van de vervangende producten. Watergedragen lijmen en verven bevatten een aantal stoffen die voorheen niet op grote schaal in verven toegepast werden, zoals conserveringsmiddelen en hulpstoffen. In dit onderzoek zijn de samenstelling en eigenschappen van de nieuwe producten bestudeerd en vergeleken met de traditionele producten. Ook is een studie verricht naar het optreden van huidklachten vóór en na de invoer van de Vervangingsregeling.
De resultaten van dit onderzoek bied ik u hierbij aan.

Conclusies onderzoeken
In het algemeen kan geconcludeerd worden dat de vervangingsregeling niet heeft geleid tot het gebruik van producten waarvan op basis van hun samenstelling meer huidklachten worden verwacht. Deze conclusie geldt voor de gebruikte producten in alle branches waarin het onderzoek heeft plaatsgevonden: schildersbranche (verven, vulmiddelen, kitten, etc.), tapijtleggersbranche




---

(o.a. lijmen, egaliseermiddelen, primers), parketleggersbranche (idem) en vloerenleggersbranche (o.a. coatings, primers).

In de schildersbranche is door bestudering van gegevens uit de periodiek afgenomen Schildersvragenlijst van Stichting Arbouw het vóórkomen van huidklachten in beeld gebracht. Deze klachten zijn door het werken met de nieuwe producten niet toegenomen: schilders die met de nieuwe producten werken blijken zelfs een iets lagere kans op huidklachten te hebben. Ook in de andere branches is op basis van literatuur geen toename van huidklachten geconstateerd. Overigens zijn zowel schilder als vloerenlegger bekende risicoberoepen voor het ontwikkelen van handeczeem. Dit beeld is in deze studies bevestigd. Bij schilders blijkt huideczeem meestal niet door verven, maar door overige producten waar ze mee werken (kitten, epoxyproducten) te worden veroorzaakt. De huidbelasting van vloerenleggers was zowel voor als na het van kracht worden van de vervangingsregeling hoog, als gevolg van met name blootstelling aan epoxyproducten.

Beleidsreactie
De resultaten stellen mij gerust als het gaat om de vraag of de producten die door de vervangingsregeling in gebruik zijn geraakt ongewenste gezondheidseffecten zouden kunnen veroorzaken. Indien uit incidentele gevallen een beeld zou zijn opgeroepen, dat er sprake zou zijn van een, niet-beoogde, grote extra belasting van de huid, blijkt dit niet terecht te zijn. Er is één belangrijk beoogd effect te verwachten van de invoering van de vervangingsregeling: op termijn een afname van het aantal OPS slachtoffers.
Een beschrijving van de stand van zaken van het OPS- preventiebeleid kunt u uiterlijk 1 juli 2003 tegemoet zien.
Het onderzoek geeft overigens wel aan, dat preventie van huideczeem in deze branches nog aandacht behoeft. De onderzoekers doen aanbevelingen op welke manier deze preventie gestalte zou kunnen krijgen. De meeste hiervan kunnen door de branchevereniging, producenten en Arbo- diensten worden overgenomen en geïmplementeerd. Zo werkt Arbouw aan een classificatiesysteem voor huidbelastende epoxyproducten, op basis waarvan een keuze voor een minder gezondheidsschadelijk product mogelijk is. De resultaten van het onderzoek zullen onder de aandacht van betrokken partijen worden gebracht. Gelet op de uitkomsten van het onderzoek zie ik geen aanleiding om het beleid inzake de producten die worden ingezet ter naleving van de vervangingsregeling te wijzigen. Ik vertrouw erop dat de resultaten van het onderzoek zullen bijdragen aan een betere preventie van huidklachten in de genoemde branches.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,



3

(M. Rutte)