Technische Universiteit Eindhoven

14 maart 2003

PERSBERICHT

Intreerede prof.dr.ir. Jack van Wijk aan TU Eindhoven Gegevens in beeld: zien is begrijpen
Zien is begrijpen. Aan de hand van dit thema houdt prof.dr.ir. J.J. (Jack) van Wijk vrijdag 14 maart zijn intreerede, getiteld Gegevens in beeld. Hij is hoogleraar visualisatie aan de faculteit Wiskunde en Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Prof. Van Wijk vraagt zich hardop af hoe de mens zijn visuele systeem kan gebruiken om inzicht te krijgen in grote hoeveelheden gegevens.

Het visuele systeem is ons belangrijkste zintuig, de meeste informatie over de wereld buiten ons lichaam komt als licht via onze ogen naar binnen. Visualisatie is een krachtig hulpmiddel om inzicht te verkrijgen in grote hoeveelheden gegevens. Door meetgegevens of berekende data om te zetten in beelden wordt ons visueel systeem in staat gesteld om snel en eenvoudig patronen en structuren te ontdekken, aldus prof. Van Wijk.
Jack van Wijk (43) beschrijft in zijn rede actuele ontwikkelingen in dit nog jonge vakgebied. Visualisatie is een multidisciplinair onderwerp. Het ontwikkelen van effectieve methoden kan door toepassing van de informatica, wiskunde, natuurkunde, psychologie en ergonomie. Uiteindelijk dient het onderzoek te leiden tot systemen die draaien op een computer.

Gebruik van realisme
De huidige visualisaties zijn in de ogen van prof. Van Wijk vaak armoedig. Hij betoogt dat het gebruik van realisme als middel sterk kan bijdragen aan meer effectieve visualisaties. Dit idee illustreert hij in zijn rede met voorbeelden uit de informatievisualisatie en stromingsvisualisatie. Als voorbeeld van op de TU/e ontwikkelde methoden toont hij hoe bewegende texturen inzicht geven in stroming en hoe een complexe harde schijf in beeld kan worden gebracht. Het gereedschap voor dit laatste is bekend onder de naam SequoiaView. Het toont een visualisatie van de harde schijf van de gebruiker, waarbij elke rechthoek een bestand representeert en de oppervlakte ervan is een maat voor de grootte van het bestand. Het is gratis te downloaden via www.win.tue.nl/sequoiaview Dit gereedschap is al door 170.000 personen opgehaald.