AutoRai

18-3-2003

Mercedes-Benz CLK 55 AMG nieuwe Formule 1 Safety Car

De Grand Prix van Australië resulteerde in een klinkende overwinning voor David Coulthard en een derde plaats voor Kimi Räikkönen, de beide coureurs van het West McLaren Mercedes-team.

Daarnaast betekende de openingsrace van het Formule 1-seizoen 2003 de première van de nieuwe Safety Car, die traditioneel wordt geleverd door Mercedes-AMG. De nieuwste Safety Car is een Mercedes-Benz CLK 55 AMG met 5,5-litermotor en een vermogen van 270 kW (367 pk).

De Safety Car wordt bestuurd door Mercedes-Benz DTM-coureur Bernd Mayländer en komt in actie wanneer er zich tijdens een race calamiteiten voordoen, bijvoorbeeld een zwaar ongeval, moeilijke weersomstandigheden of andere situaties die de veiligheid op het circuit in gevaar brengen. Als officiële Safety Car van de mondiale autosportfederatie FIA wordt de Mercedes-Benz CLK 55 AMG tijdens alle zestien Grands Prix ingezet.

Uiteraard moet de Safety Car aan een reeks van eisen voldoen. Zo moet de motor krachtig genoeg zijn, zodat de snelheid voor de gevoelige Formule 1-motoren niet te laag ligt. De Safety Car is naast een reeks zwaailichten op het dak voorzien van een uitgebreid pakket aan communicatieapparatuur en televisiecameras, waarmee bestuurder Bernd Mayländer en zijn bijrijder contact kunnen houden met de wedstrijdleiding en beelden kunnen doorzenden. Speciaal hiervoor is een extra stroomvoorziening met eigen accu en dynamo aangebracht.

Andere aanpassingen aan de auto voor zijn speciale veiligheidstaak omvatten ondermeer de aërodynamica, het koelsysteem, de tank en de brandstoftoevoer, de wielophanging en de remmen.

De huidige Mercedes-Benz CLK 55 AMG Safety Car is de vierde generatie Safety Car van Mercedes-AMG. Van 1997 tot en met 1999 werd het eerste model CLK 55 AMG ingezet, in 2000 kwam de CL 55 AMG in actie en in de afgelopen twee seizoenen werd gebruik gemaakt van de SL 55 AMG.