Gemeente Alphen aan den Rijn


Gemeente sluit hotelboten aan de Hoorn

Vandaag is tijdens een reguliere brandveiligheidscontrole van de hotelboten aan de Hoorn gebleken dat opnieuw diverse voorschriften zijn overtreden. Zo konden de boten niet binnen 15 minuten afvaren, was een rookwerende scheiding met een ketting in de open stand gezet en was in een vluchtweg een vloerplaat verwijderd. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de boten te sluiten.

De hotelboten liggen sinds medio november 2001 afgemeerd aan de Hoorn. Zij bieden huisvesting aan werknemers die werken aan de aanleg van de HSL-tunnel door het Groene Hart. Op 26 juli 2002 was het college van burgemeester en wethouders ook al voornemens de boten te sluiten omdat de brandveiligheidsvoorschriften onvoldoende nageleefd werden. Destijds is binnen 24 uur alsnog voldaan aan alle veiligheidsvoorschriften, waarmee de sluiting was afgewend. Wel is toen aangekondigd dat de brandweer de komende tijd frequent controles zou uitvoeren aan boord van de hotelboten.

Vanaf juli 2002 heeft de brandweer maandelijks controles uitgevoerd. Daarbij werd tot voor kort geconstateerd dat de brandveiligheidssituatie voldoende was. De vanochtend geconstateerde tekortkomingen waren dusdanig dat het college van burgemeester en wethouders besloten heeft direct tot sluiting over te moeten gaan. De 69 bewoners zijn in de gelegenheid gesteld hun bezittingen van de boten af te halen. De sluiting wordt opgeheven als weer voldaan wordt aan de brandveiligheidsvoorschriften. Voor het afmeren van de boten is op grond van artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling verleend tot 1 juni 2003.

Persbericht 18, 14 maart 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 18 maart 2003 laatste wijziging