Provincie Utrecht

Persbericht

Gebiedsverkleining BRU per 1 januari 2004

13-3-2003
Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben ingestemd met het voorstel om de gebiedsindeling van de Wet gemeenschappelijke regelingen per 1 januari 2004 te wijzigen. Bestuur Regio Utrecht (BRU) en provincie Utrecht maken met deze technische operatie een concrete start met de verkleining van het BRU-gebied tot de volgende tien gemeenten: Utrecht, Zeist, De Bilt, Maarssen, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Driebergen-Rijssenbrug en Bunnik. Dertien gemeenten (Oudewater, Lopik, Montfoort, Woerden, Abcoude, Loenen, Breukelen, De Ronde Venen, Wijk bij Duurstede, Maarn, Doorn, Leersum en Amerongen) treden uit het BRU.

Aanleiding
Op bestuurlijk niveau zien gemeenten, BRU en provincie de schaalverkleining graag plaatsvinden. Tussen het BRU en de provincie Utrecht was al in december 2001 overeenstemming bereikt over verkleining van het BRU-gebied. De uittreding van de dertien heeft echter op zich laten wachten omdat lange tijd onduidelijk was wat het nieuwe wettelijke kader van het BRU zou worden. Ook nu is dat nog niet geheel duidelijk, toch willen beide partijen voortgang in de afspraken. Dit gebeurt nu dus door het aanpassen van de gemeenschappelijke regeling van het BRU. De formele stappen ter voorbereiding van de gebiedsverkleining per 1 januari 2004 zijn, naar verwachting, medio 2003 afgerond.

Gezamenlijk draaiboek
De gevolgen van de zogenaamde 'ontvlechting' zijn in beeld gebracht en er is een gezamenlijk draaiboek gemaakt voor de acties die in de loop van dit jaar nog moeten plaatsvinden. Zo moet er bestuurlijke overeenstemming zijn over de taken die het BRU nu verricht voor de dertien 'vertrekkende' gemeenten. Daar zijn nog enkele formele besluiten voor nodig. De eerste stap daarvoor is nu gezet. Vanaf half maart is inspraak en reactie op het voorgenomen indelingsbesluit mogelijk. Daarna stellen het dagelijks bestuur van het BRU en Gedeputeerde Staten het overdrachtsdocument vast, waarna Provinciale Staten een besluit nemen over de nieuwe indeling.

Dit is een gezamenlijk persbericht van Bestuur Regio Utrecht en provincie Utrecht.Voor meer informatie over dit onderwerp: BRU: Nico Postma, 030 286 2579 of npostma@regioutrecht.nl Provincie Utrecht: Sari Klatter, 030 258 2042 of Sari.klatter@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Sari Klatter, telefoon 030 2582042 of Sari.Klatter@provincie-utrecht.nl