Openbaar Ministerie

Den Haag, 18 maart 2003

Aanhoudingen in verband met diefstallen laptops

De Verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) heeft acht mannen woonachtig in Rotterdam, in de leeftijd variërend van 18 tot en met 22 jaar, aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstallen van 34 laptops uit geparkeerde auto's langs snelwegen in de Randstad.

De bende, waarvan de mannen worden verdacht deel uit te maken, werkte vanuit Rotterdam. Het werktterrein strekte zich uit vanaf de autosnelwegen rond Rotterdam en Den Haag tot op de A2 bij Breukelen en grensovergang Hazeldonk aan de A16. Met behulp van zelf ontworpen simpel gereedschap waarmee de portieren van de auto's werden geopend, werd de buit uit stilstaande auto's op parkeerplaatsen en bij tankstations gestolen. Een enkele keer gebeurde dit zelfs terwijl de bestuurder in de auto lag te slapen. De gestolen waar werd vervolgens via internet te koop aangeboden.

De aanhoudingen vonden plaats in de periode van november vorig jaar tot maart dit jaar. Drie verdachten zijn inmiddels voor de Raadkamer geweest, die de gevangenhouding heeft bevolen. Alle verdachten zullen zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.