Politie Amsterdam-Amstelland

Straatrovers in gestolen auto

18-3-2003. De politie heeft gisteren twee jongens (14 en 16 jaar) gearresteerd die in een gestolen auto reden. De jongens worden er tevens van verdacht op donderdag 13 maart een vrouw te hebben beroofd van haar tas. Waarschijnlijk roofden ze later met de daarbij buit gemaakte sleutels de auto van het slachtoffer. Een derde, 18-jarige verdachte, meldde zich vandaag bij de politie. Het drietal zit nog vast.

Op 13 maart werd een 20-jarige vrouw het slachtoffer van een beroving. Rond halftien ´s avonds werd zij door drie jongens van achteren benaderd. Daarbij werd haar tas van haar schouder getrokken waarna de jongens zich uit de voeten maakten. In de tas zaten onder andere haar autosleutels. In de nacht van 14 op 15 maart werd vervolgens de auto van het slachtoffer gestolen.

Gistermiddag rond drie uur zag een familielid van de gedupeerde de auto rijden met drie jongens erin en waarschuwde de politie. Agenten gaven het voertuig een stopteken, maar daaraan werd niet voldaan. Na een korte achtervolging kwam de auto plotseling tot stilstand en de drie inzittenden gingen er vandoor. Een agent vorderde een brommer, zette opnieuw de achtervolging in en wist uiteindelijk de 14-jarige voortvluchtige aan te houden. Een 16-jarige jongen werd door een omstander gegrepen en aan de politie overgeleverd. De derde inzittende heeft zich inmiddels zelf aangegeven.

---

Motorrijder ramt verkeerspaal

18-3-2003. Gisterochtend raakte een 31-jarige motorrijder uit Haarlem gewond bij een aanrijding op Het Schouw. Hij ramde een verkeerspaal nadat hij moest uitwijken voor een lijnbus. Mogelijk heeft de dichte mist een rol gespeeld bij dit ongeluk. De man is met zwaar rugletsel opgenomen in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de precieze toedracht.

---

Berover gearresteerd

18-3-2003. Gisteravond is op het Damrak een 35-jarige messentrekker gearresteerd die kort daarvoor een 20-jarige man had geprobeerd te beroven. Het slachtoffer werd in de omgeving van de Dam benaderd door een man die hem drugs aanbood. Toen hij vertelde geen drugs te gebruiken, eiste de venter plotseling geld om te eten. Nadat de man had duidelijk gemaakt geen geld te geven, trok de man een mes om zijn eisen kracht bij te zetten. De belaagde wist de aandacht te trekken van surveillerende agenten die de rover op het Damrak inrekenden.
---

Klant berooft chauffeur

18-3-2003. Gisteravond rond elf uur werd een taxichauffeur in de Buiten Oranjestraat beroofd door een klant met een mes. De chauffeur had net een aantal klanten afgezet bij het Centraal Station toen zich een nieuwe klant aandiende. De jongeman sprak de taxichauffeur erg joviaal aan en vroeg of hij van de taxi gebruik kon maken. De bestuurder reed de klant eerst naar een straat in Wittenburg. De chauffeur moest daar op de man wachten om vervolgens met hem naar de Haarlemmer Houttuinen te rijden. Op de hoek van de Buiten Oranjestraat en de Haarlemmer Houttuinen ontpopte de klant zich als berover. De man dreigde met een mes en maakte geld van de taxichauffeur buit. De politie verzoekt getuigen telefonisch contact op te nemen:(0800) 8844.

Signalement

blanke man

leeftijd 20-25 jaar

lengte 1.70-1.75 meter

slank postuur

kort, donkerblond haar

gaatjes (pokdalig) op wangen

Amsterdams accent.

Hij droeg:

een korte, bruinleren jas met op de linkermouw een rood met wit vlaggetje

een gebleekte, blauwe spijkerbroek.


---

Aanrijdingen

18-3-2003. Gisteren en vannacht raakten drie mensen gewond bij afzonderlijke aanrijdingen.

IJdoornlaan
Een 78-jarige Amsterdammer reed gisteren op de IJdoornlaan met zijn auto tegen een lichtmast toen hij al rijdende zijn gordel probeerde om te doen. De auto raakte zwaar beschadigd en het slachtoffer werd naar een ziekenhuis vervoerd.

Rijksweg A9
Op de A9 maakte een 50-jarige motorrijder een schuiver toen zijn motorfiets doormidden brak. De man werd in een ziekenhuis behandeld en mocht daarna naar huis. De onfortuinlijke motorrijder verklaarde dat zijn tweewieler doormidden brak toen hij neerkwam na over een hobbel in het wegdek gereden te zijn.

Transvaalstraat
Op de Transvaalstraat liep een 45-jarige amokmaker gisteren een gebroken arm op toen hij een automobiliste lastig viel. Rond halfelf wilde een 35-jarige Amsterdamse met haar auto de Transvaalstraat inrijden. Plotseling werd de weg versperd door een fietser. De vrouw dacht aan een grapje, maar dit veranderde toen de man wegliep en zijn tweewieler voor de auto parkeerde. Omdat de eigenaar van de fiets nogal agressief overkwam, reed de bestuurster voorzichtig om het vehikel heen. Daarbij viel de fiets om, waarop de man schreeuwend en tierend opnieuw tevoorschijn kwam en tegen de auto begon te schoppen. De automobiliste raakte in paniek en wilde er vandoor gaan. De man trachtte dit te voorkomen en bleef haar auto bewerken. Toen zij er uiteindelijk in slaagde te ontkomen zag zij in haar achteruitkijkspiegel nog net dat haar belager ter aarde stortte. Hevig ontdaan meldde de Amsterdamse zich bij een politiebureau waar zij haar verhaal deed. Omdat de agenten slechts haar kant van het verhaal hoorden, bleef de zaak onduidelijk. Later die nacht meldde zich echter een 45-jarige Amsterdammer met zijn arm in het gips. Toen de man verklaarde door een auto aangereden te zijn, nadat hij er tegenaan had geschopt viel alles op zijn plaats.

---

Gisteravond in Opsporing Verzocht

17-3-2003. Gisteravond was er in Opsporing Verzocht aandacht voor een overval op een snackbar en twee agressieve hoteldieven.

Lees meer op onze assistentie-pagina.

---