De Unie


Sara Lee / DE: Start CAO seizoen

18 maart 2003 - De CAO's voor "Coffee and Tea" en "Household and Bodycare" lopen op 1 juli a.s. af.
De data voor het overleg over een nieuwe CAO zijn inmiddels afgesproken: 14, 20 en 26 mei, de finale is 5 juni a.s. Meer dan tijd dus voor communicatie naar en met leden.

Mijn laatste brief dateert al weer van 21 oktober 2002.

Ledenvergadering
Het CAO-overleg begint op 14 mei a.s. Dat houdt in dat ongeveer twee weken voor die datum de (wijzigings-)voorstellen van De Unie bekend moeten zijn bij uw directie en bij de collega's van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond.
Ik wil die voorstellen samen met u vaststellen op: woensdagavond 23 april om 19:30 uur in Tuinzaal A, FU 20 Vleutensevaart te Utrecht. Een definitieve uitnodiging zult u samen met een "discussienotitie" tijdig van tevoren ontvangen.

Discussienotitie
Met een aantal leden zou ik graag de inhoud van de discussienotitie willen voorbereiden in één of twee bijeenkomsten. Heeft u ideeën en/of wilt u graag meedenken en meepraten geeft dat dan s.v.p. op korte termijn aan mij door: wll-w@unie.nl. Ik zal u dan zo snel mogelijk uitnodigen. Heeft u "alleen" ideeën, mail ze, want dan kunnen ze in de "denktank" worden meegenomen.

LEDENVERGADERING 6 NOVEMBER 2002
In mijn brief van 21 oktober nodigde ik u uit voor een ledenvergadering op 6 november. Hoewel de opkomst hoger had kunnen zijn heb ik de avond ervaren als inhoudelijk, boeiend en buitengewoon nuttig.
Langdurig is stil gestaan bij RW & O en in het bijzonder de variabele beloning van de buitendienstmedewerkers.
Er was kritiek op De Unie omdat bij de buitendienstmedewerkers lang de indruk bestaan heeft dat de variabele beloning nog niet definitief was, of nog kon worden teruggedraaid.
Ten onrechte, omdat in oktober 2001 in een ledenvergadering door driekwart van de aanwezigen ingestemd is met de nieuwe CAO inclusief de invoering van variabele beloning voor de buitendienstmedewerkers per 1 juli 2002.
Maar het gevoel bestond dat De Unie dit misverstand min of meer had opgeroepen. Door de betrokken medewerkers zijn in de loop van vorig jaar de nodige knelpunten gesignaleerd (op een ledenvergadering, via de mail). Hier zijn De Unie en de andere vakorganisaties mee aan de slag geweest en volgens mij is door het bedrijf hiernaar geluisterd. Op de bijeenkomst van 6 november vorig jaar is door de leden vastgesteld dat, met behoud van gevoelens, de invoering van variabele beloning een voldongen feit is en dat er mee moet worden gewerkt om te kunnen zeggen of het werkt of niet, of waar het niet werkt. En dat heeft tijd nodig. Samen met u wil ik de vinger aan de pols houden.

Kaderleden
De Unie heeft binnen Sara Lee / DE een behoorlijk aantal OR-leden. Natuurlijk zijn die bereid mij des- of ongevraagd informatie te verschaffen of om als klankbord te dienen. Maar zij hebben eigenlijk al de handen vol aan hun functie en aan het OR-lidmaatschap. Graag had ik in elke vestiging van Sara Lee / DE een of twee contactpersonen die voor mij als informatiebron en als klankbord kunnen dienen.
Heeft u interesse, of heeft u vragen: bel (030-6345243) of mail mij (wll-w@unie.nl).

Wim ter Welle
Bestuurder De Unie

* Intropagina Voedings- en genotmiddelen industrie
dinsdag, 18 maart 2003