Provincie Zuid-Holland

Persbericht

17-03-2003
Bedrijventerrein in Sassenheim gedeeltelijk open na asbestmeting

Het bedrijventerreintje in Sassenheim, dat de provincie Zuid-Holland zaterdag 15 maart heeft afgesloten, is gedeeltelijk weer in gebruik. Zaterdag heeft de provincie luchtmetingen uitgevoerd waarmee is vastgesteld dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Een groot deel van de puinverharding op het bedrijventerrein bleek, na de metingen van zaterdag, bijna geen asbest te bevatten. Eerder onderzoek wees uit dat de kans groot was dat deze puinverharding ook asbest zou bevatten. Zaterdag zijn monsters genomen waaruit bleek dat op dit deel van het terrein een andere, niet verontreinigde puinverharding aanwezig is. Verspreid over het terrein zijn wel enkele resten asbesthoudend plaatmateriaal gevonden. Deze resten kunnen door middel van handpicking worden verwijderd. Dat betekent dat hier geen grondsanering wordt uitgevoerd. Dit deel van het bedrijventerrein, waarop een houthandel is gevestigd, kon afgelopen zondag weer worden opengesteld.
Ongeveer eenderde van het bedrijventerrein moet voorlopig afgezet blijven. Na schoonmaken kan een deel ervan weer worden vrijgegeven, het overige deel moet worden gesaneerd. Analyse van luchtmonsters van zaterdag wezen uit dat er geen asbest in de omgeving van het bedrijventerrein is verspreid.

De uitvoering van het saneringsplan dat nu wordt opgesteld zal volgend jaar starten. Tot die tijd zal de provincie de veiligheid waarborgen met maatregelen waardoor het asbest niet in de lucht kan komen. Er wordt gezocht naar maatregelen die ervoor zorgen dat de bedrijven open kunnen blijven.

De provincie was op de hoogte van een bodemverontreiniging op het terrein en heeft het terrein aangekocht om de sanering uit te kunnen voeren. Tijdens de voorbereidingen voor deze sanering is de aanwezigheid van asbest geconstateerd.