Politie Hollands Midden
Datum: 18 maart 2003

(
15.000 informatiekaarten verspreid in Leidse binnenstad Leiden

De partners van het inbraakpreventieproject 'Wessie, uw wijkinbreker' verspreiden in de week van 17 tot 21 maart 15.000 informatiekaarten in de binnenstad van Leiden. Bedoeling is dat bewoners de kaart invullen en ophangen aan de binnenzijde van het meterkastdeurtje of - als de meterkast is afgesloten of buiten de woning ligt - in het aanrechtkastje.
Wessie geeft dus niet alleen adviezen voor een goede beveiliging van woningen. De projectpartners willen met de informatiekaart hulpverleners in staat stellen snel en adequaat hulp te bieden in noodsituaties.

Op de informatiekaart kunnen bewoners invullen wie er in de betreffende woning wonen en wie er bij onraad of calamiteiten gewaarschuwd kan worden. In bepaalde situaties kan deze informatie hulpverleners kostbare tijd besparen. Op de achterzijde van de informatiekaart is ruimte om gegevens als bloedgroep, medicijngebruik of andere medische bijzonderheden te vermelden.

De partners van het project Wessie zijn de Leidse Welzijnsorganisatie, de woningcorporaties, de gemeente Leiden en de politie. Deze instanties roepen bewoners op de informatiekaart in te vullen en in de meterkast of, als dat niet kan, in het aanrechtkastje te hangen.
In geval van bijvoorbeeld brand, lekkage, een ongeval of een inbraak willen hulpverleners de bewoners van een woning of de familie van een slachtoffer natuurlijk informeren over wat er is gebeurd. En ze willen afspraken maken over maatregelen die genomen moeten worden. De informatiekaart kan helpen bij het snel bereiken van contactpersonen.

Bijna iedere hulpverlener kan wel voorbeelden geven van situaties waarin hij of zij veel tijd nodig had om een bewoner of familielid te bereiken. In plaats van te zoeken naar een telefoonklapper, agenda of portefeuille geeft de informatiekaart direkt de noodzakelijke informatie: wie wonen er op dit adres en wie moet er worden gewaarschuwd bij calamiteiten?
De informatie op de kaart bespaart hulpverleners kostbare tijd. Maar ook voor bewoners is het belangrijk om zo snel mogelijk te worden geinformeerd als er iets aan de hand is met hun woning of met een familielid.

In de week van 17 tot en met 21 maart zullen in het gebied binnen de singels 15.000 informatiekaarten verspreid worden. Uiteraard zijn hulpverleningsinstanties en woningcorporaties van de informatiekaarten op de hoogte, zodat zij bij calamiteiten van de ingevulde kaart gebruik kunnen maken. Na verloop van enige weken zal telefonisch onder bewoners worden onderzocht of zij ook daadwerkelijk de informatiekaart hebben ingevuld en opgehangen.

Noot voor de redactie /