Gemeente Leeuwarden

Beerenburg terug in Leeuwarder binnenstad

Distilleerderij beerenburg Beerenburg en Friesland zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Beerenburg na een schaatstocht, beerenburg na een zeiltocht, wie heeft het niet geprobeerd? Sinds maart 2003 prijst Leeuwarden zich gelukkig met zelfs twee beerenburg distilleerderijen in de binnenstad: Meekma beerenburg en Boomsma beerenburger. Meekma heeft een distilleerderij met winkel en ontvangstruimte in de Kleine Kerkstraat in het voormalige pand van de Hubo. Boomsma trok in het voormalige pand van Meekma in de Bagijnestraat. De beide bedrijven bijten elkaar niet. Echte beerenburgdrinkers zijn vaak trouw aan hun eigen merk.

Beerenburg ontstond halverwege de 19de eeuw uit huisvlijt van caféhouders. Op het buffet stond vooral in het noorden vaak een glazen pot met brandewijn of jenever met allerlei kruiden. Dit mengsel noemde men eerst kruidenbitter, maar in Friesland kreeg het al snel de naam beerenburg. De naam beerenburg komt van de Haarlemse kruidenspecialist Hendrik Beerenburg. Veel schippers kochten van Hendrik Beerenburg een zakje kruiden om deze te laten trekken op jenever, wijn of brandewijn. De schippers leidden vaak een hard bestaan en deze kruidenbitter was onder hen zeer populair. Beerenburg staat ook bekend als schippersdrank.

Elke Friese stad had op een gegeven moment zo zijn eigen beerenburg. In Leeuwarden werd in die tijd veel drank gebruikt: er was op iedere 90 inwoners een verkoper van gedistilleerd. Nu nog wordt er in Friesland per jaar 2 miljoen liter beerenburg gebruikt. In heel Nederland is dit 5,5 miljoen. De ambachtelijke productie van beerenburg kwam in de loop van de tijd steeds meer onder druk te staan en veel kleine distilleerderijen verdwenen. Het is dan ook plezierig om nu weer twee bedrijven in de binnenstad van Leeuwarden te hebben.

Zowel Meekma als Boomsma hebben hun wortels in Leeuwarden. Vrachthuis-Oldenhove Dirk Boomsma begon zijn bedrijf in 1883 in koloniale waren en gedestilleerde dranken aan het Oldehoofster Kerkhof. Boomsma is nog steeds een familiebedrijf. In het fraaie pand in de Bagijnestraat kunnen bezoekers een film zien over het ontstaan van het bedrijf en hoe hun beerenburger nog net zo gemaakt wordt als 120 jaar geleden. Ter plekke wordt op kleine schaal beerenburger geproduceerd.

Meekma werd in 1916 opgericht en verhuisde in de jaren zeventig van de vorige eeuw van Drachten naar Leeuwarden. De distilleerderij is van de Bagijnestraat verplaatst naar de Kleine Kerkstraat. In de winkel kan de bezoeker zien hoe de drank wordt gemaakt. Daarnaast is er een ontvangstkamer waar voor groepen films over

Meekma beerenburg worden vertoond. Het snijden van de kruiden en het trekken van de beerenburg op basis van graanalcohol gebeurt in de Grote Kerkstraat. Het afvullen van de flessen wordt wegens ruimtegebrek uitbesteed.