Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland





---Persbericht---

Politie Noord- en Oost-Gelderland

District Achterhoek



18 maart 2003



Drie Doetinchemmers in hechtenis na onderzoek naar harddrugs

In de maanden januari en februari heeft het team Recherche van het politie district Achterhoek in samenwerking met leden van team Doetinchem en het Openbaar Ministerie een onderzoek ingesteld naar de handel in harddrugs.
In totaal werden 19 personen gehoord. Drie hoofdverdachten, inwoners van Doetinchem van 28, 29 en 30 jaar, zitten nog in hechtenis. Het onderzoek vond plaats naar aanleiding van de hoeveelheid meldingen van overlast die vanaf juni bij de politie in Doetinchem waren binnengekomen.

De meldingen van overlast hadden betrekking op de verkoop, gebruik en handel van/in verdovende middelen. De handel in en het gebruik van verdovende middelen vond plaats op en in de directe omgeving van de parkeerplaats van een bouwmarkt aan de Varsseveldseweg in Doetinchem.

Naar aanleiding van het ingestelde onderzoek konden eind januari een drietal mannen worden aangehouden. De mannen, allen inwoners van Doetinchem, in de leeftijd van 28, 29 en 30 jaar, werden aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Bij de mannen werd 3,2 gram heroïne en 0,2 gram cocaïne aangetroffen. Naast deze harddrugs werden ook mobiele telefoons en de auto waarin de mannen op het moment van aanhouding zaten, inbeslaggenomen.

De 30-jarige man werd in verband met zijn geringe betrokkenheid in deze zaak door de officier van justitie uit de voorlopige hechtenis ontslagen en in vrijheid gesteld.
Kort hierna werd een andere 30-jarige inwoner van Doetinchem aangehouden die ook als hoofdverdachte kon worden aangemerkt.

De mannen gingen gemiddeld drie keer per week naar Rotterdam om de drugs te halen. Ook haalden zij drugs in Arnhem. De drugs werd vervolgens verkocht aan leeftijdgenoten in Doetinchem, Didam, Zevenaar en Winterswijk.

Gedurende de onderzoeksperiode werden nog 15 personen gehoord. Zij zijn direct na verhoor, dan wel een dag later, weer op vrije voeten gesteld. Tegen 13 verdachten is proces-verbaal opgemaakt en het Openbaar Ministerie zal binnenkort een beslissing over de wijze van afdoening nemen. In verband met hun geringe aandeel is tegen twee verdachten door de hulpofficier van justitie politiesepot toegepast.

Naast overtreding van de Opiumwet hebben een aantal verdachten zich ook schuldig gemaakt aan de verduistering van een personenauto, heling van bankpasjes, diefstal van geld, diefstal van metalen, diefstal/heling van een postpakket en diefstal van stereoapparatuur.



Einde bericht