BASF

Duidelijke stijging resultaat BASF

In het jaar 2002 heeft BASF haar positie als één van de wereldwijd leidende ondernemingen in de chemische industrie behouden. Ondanks het moeilijke economische klimaat wist BASF de prognose van het afgelopen jaar te overtreffen. De omzet van 32,2 miljard euro bereikte het niveau van het jaar ervoor. Het resultaat voor belastingen en interest steeg met meer dan 25% tot 2,88 miljard euro.

De BASF-producten vonden ondanks de gespannen situatie in de belangrijkste afnemersmarkten een duidelijk betere afzet. De afzetstijging van zon 8 procent kon echter de negatieve prijs- en waardeontwikkeling niet geheel compenseren.
Het BASF-aandeel deed het beter dan de DAX en de euro STOXX-index. De onderneming houdt haar dividendpolitiek vast en zal op de aandeelhoudersvergadering een verhoging van het dividend met 0,10 euro tot 1,40 euro per aandeel voorstellen.

Professor Dr. Jürgen Strube zei hierover tijdens de jaarlijse persconferentie in Ludwigshafen: Deze getallen laten zien dat we de juiste strategie volgen. We wachten niet op betere tijden, maar handelen tijdig en vastberaden. Onze reorganisatiemaatregelen hebben het afgelopen jaar een positieve impact gehad. We hebben onze kosten duidelijk gereduceerd, onze organisatie gestroomlijnd en ons nog sterker op onze klanten gericht. We zijn ervan overtuigd dat wij het doel, om aan het einde van dit jaar onze kosten rond 1 miljard euro terug te dringen, zullen bereiken.

Onzekerheid voor het jaar 2003
In het jaar 2003 maakt BASF een goede start: de omzet is vergeleken de weliswaar zwakke - eerste maanden in 2002 gestegen. Uit deze ontwikkeling kan niet het verdere verloop van 2003 afgeleid worden, aldus Strube. Verschillende indicatoren spelen een rol. Een ervan is de onzekerheid in de verdere ontwikkeling van het Irak-conflict. Daarom is het volgens Strube in geringe mate aan te geven hoe de chemiebranche zich dit jaar zal ontwikkelen. Voor het eerste kwartaal ziet BASF bij een stijgende omzet een duidelijke groei van het resultaat voor belastingen en interest. Voor het tweede kwartaal verwacht BASF bij een gelijke omzet een geringere bedrijfswinst in vergelijking tot het eerste kwartaal.

Stijging opbrengt in segmenten chemicaliën, kunstsstoffen en veredelingsproducten
Een blik op de omzet en de winst in de verschillende segmenten laat zien dat de meerderheid van de divisies een stijging van het resultaat voor belastingen en interest heeft gerealiseerd: in het bijzonder Chemicaliën, Kunststoffen & Vezels en Veredelingsproducten laten hogere inkomsten zien.

Bij een licht teruglopende omzet heeft het resultaat voor belastingen en interest in het jaar 2002 zich in alle regios in vergelijking tot vorig jaar verbeterd.

Kentering USA Sterke opwaartse beweging in Azië In Europa behaalde BASF een omzet van 17,7 miljard euro, een teruggang van 1,6 procent ten opzichte van vorig jaar. Aangevuld met de omzet van het farmaceutische onderdeel dat BASF nog in de eerste twee maanden van 2002 behaalde (daarna werd dit onderdeel verkocht), bedraagt de teruggang slechts 0,8%. Het resultaat voor belastingen en interest bereikt met 2,5 miljard euro het niveau van vorig jaar.

In Noord-Amerika (NAFTA) is de omzet toegenomen. Deze stijging is in het bijzonder te danken aan de hogere omzet in de petrochemicaliën. De omzet nam toe met 2% tot 7,8 miljard euro.

In Zuid-Amerika daalde de omzet met 24% tot 1,7 miljard euro. De oorzaak hiervan is voornamelijk toe te schrijven aan de waardedaling van de Braziliaanse Real en de Argentijnse Peso. BASF behaalde hier een resultaat voor belastingen en interest van 64 miljoen euro, 53 miljoen euro meer als het jaar ervoor. De stijging is toe te dichten aan de bijdrage van de olie- en gasactiviteiten in deze regio.

De omzet in de regio Azie, Pacific, Afrika, steeg met 8% tot 5,1 miljard euro. De stijging kwam met name door de hogere inkomsten uit Chemicaliën en Kunststoffen. Het resultaat voor belastingen en interest liet een stijging zien tot 207 miljoen euro. Voornamelijk Chemicaliën, Kunststoffen en Veredelingsproducten lieten een positieve ontwikkeling zien.

BASF is één van de wereldwijd leidende ondernemingen in de chemische industrie. Zij biedt haar klanten een breed assortiment van producten; van hoogwaardige chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsmiddelen en fijnchemicaliën, tot aardolie en aardgas.

De Verbundstrategie is een van de bijzondere sterkten van BASF. Hiermee verzekert het bedrijf het kostenleiderschap en daarmee op lange termijn onderscheidende voordelen ten opzichte van haar concurrenten. De handelswijze van BASF is in overeenstemming met de principes van duurzame ontwikkeling. In 2002 behaalde BASF met meer dan 89.000 medewerkers een omzet rond de 32 miljard euro. BASF is aan de beurs genoteerd in Frankfurt (BAS), Londen (BFA), New York (BF), Zürich (BAS) en Parijs (BA).
Voor meer informatie kunt u kijken op www.basf.de

BNL 18 mrt 2003

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Barbara Onsman-van Logtestijn
tel: 026 - 3717 457
fax: 026 - 3717 203