Gemeente Heerlen

home

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 18 maart 2003

AZ - 4190 Ontwikkelingskaart buurten
Het college heeft ingestemd met het laten ontwikkelen van buurtontwikkelingskaarten. Gestart is met het ontwikkelen van de kaart voor de buurt Molenberg. Op korte termijn zullen ook voor de overige buurten kaarten ontwikkeld worden.
Regelmatig blijkt er grote onduidelijkheid te bestaan over de ruimtelijke en functionele invulling in buurten. Door de afdeling Informatievoorziening, Vastgoed en Automatisering worden nu ontwikkelingskaarten opgesteld. Deze kaarten geven de functionele invulling van de buurt aan, zowel van de bestaande situatie als van de ontwikkelingslocaties. Per ontwikkelingslocatie worden de toekomstige functie, de omvang, de situering en de randvoorwaarden aangegeven. Deze kaart zal een vast onderdeel vormen in de buurtovereenkomsten. De buurtontwikkelingskaart is van groot belang om het vertrouwen tussen overheid en burgers te vergroten. De ontwikkelingskaart legt bepaalde afspraken vast en geeft helderheid aan bewoners, bedrijven en ontwikkelaars wat wel en niet mogelijk is op het gebied van bestemming en voorzieningen. De buurtontwikkelingskaarten worden in eerste instantie beschikbaar gesteld via de buurtorganisatie. Belangstellenden kunnen de kaart daar inzien

OW - 3748 Aansluiting Heerlen op HST - Aachen
Het college geeft hoge prioriteit aan het ontwikkelen van een hoogwaardig Euregionaal railsysteem, om het gebruik van het openbaar vervoer te laten toenemen.
Op dit moment functioneert de Euregiobahn al als een eerste belangrijke aanzet voor dit euregionaal railssysteem. Door een aantal maatregelen te treffen rond de bestaande spoorverbinding Heerlen Aachen kan deze verbinding een groter aantal passagiers trekken en ontstaat er een goede verbinding met de hogesnelheidstrein in Aachen. Het gaat dan om de aanleg van nieuwe haltes (in Heerlen Oost, Eijgelshoven en Woonboulevard); het realiseren van een kruiswissel tussen de sporen 3 en 4 in station Heerlen Centraal en een aantal verbeteringen in de omgeving van de stations Heerlen Centraal, Heerlen Oost en Heerlen Woonboulevard. De kosten van deze voorzieningen zijn geraamd op bijna 5 miljoen euro.
Het college heeft besloten om hiervoor Europese subsidie aan te vragen in het kader van het Europese Interreg IIIB programma. In het najaar wordt hierover een besluit verwacht.

AZ - 4262 Wel of geen anti-tippelborden in GMS? Sinds kort wordt tippelprostitutie in de GMS-buurt verder teruggedrongen door prostituanten een dwangsom op te leggen. Dit nieuwe beleid is weliswaar gepubliceerd (en daarmee juridisch waterdicht), maar waarschuwingsborden aan de toegangswegen van de buurten zouden de uitvoerders van het beleid toch extra kunnen helpen. Tijdens de voorbereiding (najaar 2002) heeft de gemeente de buurtorganisatie GMS de mogelijkheid voorgehouden dit soort borden te plaatsen. De buurtorganisatie heeft hier afwijzend op gereageerd, onder meer omdat die borden een negatief stempel op de buurt drukken. Onlangs is de buurtorganisatie op dit standpunt teruggekomen; men vraagt nu om plaatsing van de borden. B&W hebben nu echter besloten om deze extra maatregel niet te treffen. De redenen daarvoor zijn de volgende. In de eerste plaats baseert de buurtorganisatie zich op de resultaten van een enquête (via internet) waaraan slechts 44 personen deelnamen. Ongeveer een derde daarvan toonde zich tegenstander. Enkele tegenstanders, bang voor stigmatisering, hebben ook al uitdrukkelijk gevraagd dit plan niet door te voeren. Omdat het dwangsominstrument in de praktijk bovendien al duidelijk zijn vruchten afwerpt (sinds 1 januari 2003 zijn er al 33 dwangsombesluiten verzonden), hebben B&W besloten de betreffende borden niet te plaatsen. Het college betreurt dat overigens wel, vooral omdat de buurtorganisatie zo actief is geweest draagvlak voor de maatregel te verkrijgen.

WWS - 3653 Waarderingssubsidie scouting Nieuw Einde en Pater Beatus Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten alsnog subsidie te verstrekken aan de scouting Nieuw Einde over 2001 en voor 2002 een voorschot te verstrekken. In eerste instantie werd er geen subsidie verstrekt omdat het ledenaantal beneden de vereiste 50 leden ligt. Maar gelet op het belang om vooral in achterstandswijken het activiteitenaanbod voor de jeugd overeind te houden zal het college de eerder vastgestelde criteria herijken. Vooruitlopend op een versoepeling van de criteria is dit besluit genomen. De scouting Pater Beatusgroep krijgt vanaf 2003 geen subsidie meer omdat ze op dit moment niet actief zijn. Bij een mogelijke herstart van deze groep zal opnieuw subsidie aan gevraagd moeten worden.

WWS - 3720 Beschikbaarstelling van het schoolgebouw Oude Lindestraat 37 voor de huisvesting van de school voor kinderen van asielzoekers (Alineos)
Het college van b&w heeft besloten het schoolgebouw Oude Lindestraat 37 met ingang van 1 augustus 2003 ter beschikking te stellen van Alineos. De school voor kinderen van asielzoekers (Alineos) moest in 2001 het noodcomplex aan de Mijnzetellaan ontruimen vanwege de slechte staat van het gebouw. Door het gebrek aan ruimte is Alineos tijdelijk gehuisvest in Kerkrade-West. Het huurcontract met de gemeente Kerkrade loopt op 1 augustus 2003 af. De gemeente Kerkrade heeft het terrein waarop het gehuurde schoolgebouw staat, nodig om nieuwbouwplannen te realiseren.
Op 1 augustus 2003 is de nieuwbouw voor de school voor speciaal basisonderwijs De Griffel aan de Heldevierlaan gereed. Daardoor zal De Griffel de schoolgebouwen Oude Lindestraat 37 en Heuvelweg 21 ontruimen en komen de gebouwen aan de Oude Lindestraat beschikbaar voor huisvesting van Alineos. Het schoolgebouw aan de Heuvelweg 21 zal worden gesloopt omdat er woningbouw op die plek komt.

Gemeente Heerlen, 7 februari 2003
Afdeling Communicatie
tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl