Ingezonden persbericht

ISO luidt de noodklok over universitaire medezeggenschap

UTRECHT, 20030318 -- Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) roept staatssecretaris Nijs op om vaart te maken met het verbeteren van de situatie van de universitaire medezeggenschap. Voorzitter Linda van Beek: "Het wordt tijd dat de staatssecretaris haar beloftes nakomt."

Sinds de invoering van de Wet Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie (MUB) in 1997 is de medezeggenschap in verval geraakt. "De medezeggenschapsraden zijn slachtoffer geworden van de regelgeving die ten grondslag ligt aan de raden zelf", aldus Van Beek. "Rechten en bevoegdheden zijn onduidelijk en onvolledig vastgelegd."

Bij de behandeling van de MUB in de Eerste Kamer heeft toenmalig Minister Ritzen toegezegd de wet na 5 jaar te evalueren. In 2001 heeft Minister Hermans een zelfbezinning uit laten voeren door de universiteiten. Deze bezinning heeft duidelijke signalen opgeleverd over het niet functioneren van de medezeggenschap, maar deze zijn afgedaan als 'problemen met de cultuur'.

Het ISO is van mening dat de tijd gekomen is voor een degelijk evaluatie van de MUB. Van Beek: "Ga naar de instellingen zelf toe! Praat met de studenten en personeelsleden die dagelijks zelf ondervinden dat de medezeggenschap verworden is tot gerommel in de marge".

Het ISO doet zelf enkele voorstellen in de vandaag gepresenteerde notitie 'Het falen van de MUB'. Er dient meer duidelijkheid te komen over de rechten en bevoegdheden van de raden. Ook dient het enkelhoofdig opleidings- en faculteitsbestuur te worden afgeschaft. Van Beek spreekt de hoop uit dat de staatssecretaris snel actie onderneemt: "De staatssecretaris heeft in het laatste bestuurlijke overleg dat we met haar hebben gevoerd, toegezegd een evaluatie te laten uitvoeren. Wij hopen dat ze woord houdt."

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij het ISO zijn ongeveer 180.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht