Gemeente Lisse

18-03-2003 Verwijderen onveilige speeltoestellen noodzakelijk

In het Besluit veiligheid attractie- en speeltoestellen is opgenomen aan welke veiligheidseisen speeltoestellen voor kinderen moeten voldoen. De Keuringsdienst van Waren is belast met de controle op dit besluit.
De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van speelterreinen en toestellen in de openbare buitenruimte van Lisse.

Inspectie
De speelterreinen en -toestellen zijn enige tijd geleden door een gespecialiseerd bedrijf geïnspecteerd. Daarnaast heeft de Keuringsdienst van Waren een steekproef gehouden waarbij gekeken is naar de onderhoudstoestand en de veiligheid.

Onveilig
Zowel bij de inspectie als bij de steekproef is geconstateerd dat er sprake is van een groot aantal onveilige situaties. Deze kunnen gedeeltelijk worden opgeheven omdat reparatie of aanpassing van de speeltoestellen mogelijk is. Andere speeltoestellen zijn dusdanig kapot of versleten dat reparatie ervan niet meer mogelijk is en ze dus verwijderd moeten worden. Vóór half april a.s. zullen deze toestellen allemaal verwijderd zijn. Een deel is al weggehaald.

Welke speeltoestellen moeten weg?
In het hiernavolgende overzicht ziet u welke speeltoestellen er verwijderd moeten worden.

Speelterrein: Speeltoestellen

Lehárstraat: Duikelduo, glijbaan
Bartokstraat: Glijbaan, duikelrek
Rembrandtplein: glijbaan op grasveld
Ooievaarstraat 27a: Klimboog, glijbaan
Ooievaarstraat: Wip, speelhuisje, combinatietoestel Putterstraat 2: 2 st. duikelsolo, tafeltennistafel, volleybalpalen Fazantstraat 112: 2 duikelrekken, klimtoestel, glijbaan Leeuwerikstraat: Glijbaan
Meeuwenlaan: Glijbaan
Anemonestraat: Duikelduo, duikelrek
Heemskerkplein: Duikelsolo
Van Speystraat 88: 2 duikelrekken, klimboog
Van Speyckstraat 268-332: 2 duikelrekken
Zuiderkruis 173: Duikeltrio
Veldhuyzen van Zantenpark: Bandenschommel
Noorderkroon/Kleine Beer: Duikelsolo
Grote Beer 46: Schommel (Heavy Hopper)
Voerman 99: Balans, duikelduo
Voerman 200: Uitkijktoren
Lisbloemstraat: Evenwichtsbalk, rioolbuis, betonpalen Burgemeester Berendsplein: Klimcombinatie, speelhuisje Hannie Schaftlaan 30: Torenklimcombinatie
Hannie Schaftlaan 25: Glijbaan
Jacoba van Beierenlaan: Torencombinatie
Boeierhof: Draaicarroussel
Ter Beek 13: Speelhuisje
Ter Beek 35: Glijbaan

Wat komt er voor in de plaats?
Wij beseffen dat enkele speelterreinen door deze maatregel onaantrekkelijk worden voor kinderen. Zeker met het oog op de komende zomerperiode is dit een ongewenste situatie. Op dit moment wordt er in Lisse echter een speelruimteonderzoek gehouden. Dit onderzoek is naar verwachting rond april/mei van dit jaar afgerond. De uitkomst van het onderzoek biedt duidelijkheid over wat er op het gebied van speelruimte in Lisse de komende jaren moet gebeuren.

Wij willen daarom eerst de resultaten van het onderzoek afwachten voordat wij grote investeringen gaan doen voor de aanschaf van nieuwe speeltoestellen. Het kan namelijk bijvoorbeeld zo zijn dat de bevolkingsopbouw van een buurt ten opzichte van voorgaande jaren veranderd is en daarmee ook de behoefte aan een bepaalde speeltuininrichting.

Meer weten?
Verdere inlichtingen kunt u krijgen bij Lau van der Voort van de afdeling Algemene Dienst en Reiniging, telefoon (0252) 433 217.