Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Schietvaardigheid politie sterk verbeterd, inname pistolen onder de maat

17 maart 2003

De schietvaardigheid van politiemensen is enorm verbeterd sinds 1998. Dat schrijft staatssecretaris Hessing (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer in zijn reactie op een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid naar de schietvaardigheid van de Nederlandse politie. In de eerste helft van 2002 moesten 32.354 politiemensen een schietvaardigheidstoets afleggen. Van hen slaagde 91 procent (29.319 politiemensen); dit is veel meer dan in 1998 toen 66% slaagde. Eén procent van de politiemensen zakte en acht procent kwam niet op om de toets te doen (samen 3035 politiemensen).

---

Politiemensen die niet opkomen of zakken voor de halfjaarlijkse schietvaardigheidstoets moeten hun vuurwapen inleveren tot het moment dat ze weer voldoen aan de eisen. Op dit punt zijn de prestaties van korpsen slecht. Van de 3035 mensen die niet geslaagd waren of niet waren gekomen voor de toets, werden slechts 762 vuurwapens ingenomen. Dit betekent dat 2273 politiemensen hun wapen behielden terwijl zij hiervoor niet meer bevoegd waren. Niet bekend is of zij ook onbevoegd bewapend in het publieke domein zijn ingezet, maar dit is niet uitgesloten.

Staatssecretaris Hessing vindt het niet-innemen van geweldsmiddelen als mensen niet gecertificeerd zijn om ze te dragen onacceptabel. Politiekorpsen moeten deze regel strikter naleven. Hij ondersteunt de inhaalslag die korpsen maken om goed te kijken naar wie eigenlijk bewapend moeten zijn voor hun werk, en dus aan de voorgeschreven toetsen moeten voldoen, en wie niet.

In de landelijke prestatie-afspraken met de politie is expliciet opgenomen dat alleen bevoegde politiemensen hun geweldsmiddelen mogen dragen. Ook zal op verzoek van de staatssecretaris de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid structureel het naleven van de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Politie onderzoeken. Bekeken wordt of er daadwerkelijk ongecertificeerde politieagenten in het publieke domein worden ingezet en wat de korpsen doen om dit te voorkomen.

Vanaf dit jaar moeten voor het dragen van alle geweldsmiddelen toetsen afgelegd worden. Politiemensen die zijn uitgerust met lichtere geweldsmiddelen (handboeien, wapenstok, pepperspray) moeten geslaagd zijn voor de toets Geweldbeheersing. De politiemensen met een vuurwapen moeten deze toets ook doen, en zij moeten twee maal per jaar de Schietvaardigheidstoets met succes afleggen. Vanaf volgend jaar komt daar voor alle politiemensen met geweldsmiddelen ook nog de nieuwe toets Aanhoudings- en Zelfverdedigingsvaardigheden bij.
---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -