Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 067
Datum: 18-03-03

Provincie wijst voorstel aanmelding habitatrichtlijngebieden af

De provincie Fryslân stemt niet in met de door de minister van LNV voorgestelde Habitatrichtlijngebieden en maakt bezwaar tegen het toezenden van de aanmeldingslijst aan de Europese Commissie. Reden hiervoor is vooral de grote onduidelijkheid over de doorwerking van deze beschermingszones voor natuurlijke leefgebieden en kwetsbare planten- en diersoorten. Het is niet helder wat in de praktijk de consequenties zijn voor het gebruik van deze gebieden en voor de ontwikkelingen in de omgeving ervan. Dit kan een negatieve invloed hebben op het draagvlak voor het natuurbeleid.

Van de in totaal 134 Habitatgebieden in ons land liggen er 15 in Fryslân. Alle plannen en projecten in of nabij deze gebieden moeten voortaan op hun effect op de natuur worden getoetst. De kern van het natuurbeleid in Nederland is aan de ene kant het beschermen van natuurwaarden en aan de andere kant het ontwikkelen en versterken van de natuur. Met deze voorgestelde aanmelding van de Habitatrichtlijngebieden wordt in de bescherming van natuur weer een stap gezet. GS vindt dit niet acceptabel, omdat in de ontwikkelingslijn te weinig gebeurt en zelfs al jaren in gang zijnde processen worden afgebroken. Zo stagneert op dit moment bijvoorbeeld de uitvoering van de ecologische hoofdstructuur (EHS) door de grote bezuinigingen van het huidige Kabinet. GS is tevens van mening dat de vaargeulen van de Waddenzee buiten het Habitatgebied moeten blijven.

De Habitatrichtlijngebieden zijn op 19 februari gepubliceerd in een landelijke advertentie in de dagbladen. Het ministerie van LNV wil graag de mening weten van betrokkenen en publiek over de voorgestelde gebieden. De provincie Fryslân heeft een notitie opgesteld waarin zij bewaar maakt tegen de aanmelding van de gebieden. De reacties zullen door LNV worden betrokken bij het vaststellen van de definitieve lijst van aan te melden Nederlandse Habitatrichtlijngebieden.

Voor meer informatie over dit persbericht: team Communicatie provincie Fryslân, tel. 058 - 292 57 35.


---- --