ti=3 http://www.rechtspraak.nl/actueel/showdetail_homepage.asp?act_id=11096&i=43& ti=3 nbcode: nb03 nl00 afz: Razende Robot Reporter

Rechtbank 's-Gravenhage

Geen garantieverklaring voor Nederlandse gevangene in Thailand
Bron: Rechtbank 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 19-03-2003

De voorzieningenrechter te 's-Gravenhage heeft vandaag in kort geding bepaald dat de minister van Buitenlandse Zaken niet verplicht is aan de Thaise autoriteit een garantieverklaring te verstrekken, dat de Nederlandse gevangene gedurende het hoger beroep in zijn kwestie Thailand niet zal verlaten.
De minister is echter wel gehouden zich te blijven inspannen om hem terzijde te staan en te doen wat binnen de mogelijkheden ligt om te bewerkstelligen dat hij op korte termijn in vrijheid gesteld kan worden.

Eiser is op 16 april 1997 in Bangkok, Thailand, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij handel in hard drugs. Sindsdien verblijft hij in detentie in Bangkok. Op 11 maart 2002 is hij bij gebrek aan bewijs vrijgesproken. Tegen deze uitspraak is het OM van Thailand in hoger beroep gegaan, een datum voor behandeling van dit hoger beroep is nog niet bekend: eiser verblijft thans nog steeds in detentie. Eiser vorderde de garantieverklaring omdat hij van mening was dat de minister zich niet voldoende inspande om hem in vrijheid het hoger beroep te laten afwachten.