Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud


Functie-omschrijvingen schildersbedrijven maken verantwoordelijkheden helder

Bron: Persbericht HAO 18 maart 2003

Schilders- en onderhoudsbedrijven kunnen binnenkort, met behulp van een CD-Rom, snel en eenvoudig functiebeschrijvingen maken voor hun medewerkers. Dezer dagen presenteerde het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud het nieuwe digitale hulp-middel: de CD-Rom "Functieomschrijvingen voor Schilders- en Onderhoudsbedrij-ven". Hiermee kunnen taken(pakketten), vakbekwaamheden en verantwoordelijkhe-den direct inzichtelijk worden gemaakt.

De CD-Rom Functieomschrijvingen voor Schilders- en Onderhoudsbedrijven (Functieomschrijvingen) is een van de nieuwe hulpmiddelen die bijdragen aan de professionalisering van de branche en het bevorderen van modern personeelsbeleid. Naast de CD-Rom Functieomschrijvingen ontwikkelt het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud (HAO) ook andere hulpmiddelen waar de ondernemer concreet iets aan heeft om professioneel personeelsbeleid te voeren. Voorbeelden: een perso-neels-scan voor het in kaart brengen van personeelsbeleid en specifieke hulpmid-delen voor het maken van een personeelsadvertentie, het voeren van een sollicitatie-gesprek etc.

Het oorspronkelijke idee en initiatief voor de CD-Rom Functieomschrijvingen kwam van de zijde van de pébé groep uit Sprang-Capelle, actief in totaal vastgoedonder-houd. In opdracht van en in samenwerking met de pébé groep is door deskundigen van TNO een prototype ontwikkeld, mede gefinancierd met een bijdrage van de bedrijfstaktender "Schilders Innoveren". Daarop is door de pébe groep het functie-omschrijvingssysteem beschikbaar gesteld aan het bedrijfschap voor gebruik in brede zin, ten behoeve van de gehele bedrijfstak. De CD-Rom Functieomschrijvingen is daarna door en onder verantwoordelijkheid van het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud, verder uit-ontwikkeld door TNO.

De CD-Rom is met name bedoeld voor schilders- en onderhoudsbedrijven met 10 of meer medewerkers, waar taken en verantwoordelijkheden over meerdere functies zijn verdeeld. In de praktijk zal de CD-Rom vooral worden gebruikt, zo is de ver-wach-ting, door verantwoordelijken voor personeelsbeleid, zoals de directie, bedrijfsleider, personeelsmanager of medewerker van de afdeling personeelszaken.

De CD-Rom bevat een webbased programma met voor-geprogrammeerde taken en functies, afgestemd op de grootte van het bedrijf. Door aanvinken kan snel en een-voudig een resultaatgerichte functiebeschrijving worden gemaakt. Benoembaar zijn onder meer de onderdelen: taak-werkzaamheden-resultaten-opleidingsniveau. Daarbij kan bijvoorbeeld ook aangegeven worden of een taak adviserend of eind-verantwoordelijk is. Duidelijk wordt zo wat er van iemand wordt verwacht, aan welke eisen nieuwe medewerkers moeten voldoen en aan welke scholing medewerkers, die verder willen groeien, behoefte hebben. Het systeem is op iedere organisatie toe te passen doordat de functies, maar ook de taken die in de organisatie worden uitge-voerd, op simpele wijze kunnen worden aangevuld.

De CD-Rom wordt dezer dagen met een begeleidend schrijven aangeboden aan alle bij het HAO geregistreerde bedrijven met 10 medewerkers of meer. Ook de overige bedrijven worden geïnformeerd en kunnen eventueel ook de CD-Rom (gratis) bestel-len.

In de komende periode zullen de ervaringen met de CD-Rom, samen met een aantal bedrijven, in een praktijkbijeenkomst worden besproken.