Artis

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal is vanaf een half uur voor de aanvangstijd van de lezing geopend. Bij avondlezingen en avondvoorstellingen wordt voor niet-Artisleden entree geheven: 7,50 (prijspeil 2002). Vaak is er enkele weken voor de lezing meer informatie te vinden onder persberichten.

Thema-avond Zuid-Amerika: ecologische kosmologie bij de Inca's en pre-Inca culturen - dinsdag 18 maart 2003, 20.00 uur - Planetarium
Dr E.K. de Bock, kunsthistoricus

Guanaco, de wilde stamvorm van lama en alpaca, in Artis De Inca's van Zuid- Amerika (1250 - 1532 na Chr.) als ook de pre-Incaculturen bezaten geen schrift waarmee ze hun kosmologische visie konden vastleggen. In plaats daarvan werden rituele voorwerpen beschilderd met schitterende voorstellingen van fauna en flora die het ritme van de kosmos weerspiegelden. In deze lezing zal worden getoond hoe dieren en planten gebruikt werden om de cyclus van de seizoenen vast te leggen. Ook zullen voorbeelden gegeven worden hoe tegenwoordig nog het leefpatroon van dieren een rol spelen in het bijhouden van de tijd.

Na de pauze zal een deskundige van Artis ons meer vertellen over de opzet en uitvoering van het nieuwe Zuid-Amerika gedeelte van Artis.