Gemeente Zwolle

Hotelmarkt Zwolle kansrijk

Zwolle is een belangrijke verbindingsschakel tussen de Randstad en Noordoost Nederland. Het afgelopen decennium is de economische bedrijvigheid, en daarmee de werkgelegenheid, fors gegroeid. Zwolle heeft op de kantorenmarkt inmiddels een markante positie ingenomen. Een soortgelijke rol is ook weggelegd voor de hotelmarkt.

De hotelmarkt staat in Zwolle volop in de belangstelling. Het huidige aanbod heeft er toe geleid dat marktpartijen en hotelexploitanten plannen hebben ontwikkeld voor bestaande en nieuwe hotels in Zwolle. De zojuist verschenen nota Perspectief Hotelmarkt Zwolle geeft een positief beeld van de ontwikkeling van de hotelmarkt in Zwolle.

De vraag naar hotels heeft een directe relatie met andere economische activiteiten, zoals zakelijke bijeenkomsten (beurzen, congressen, seminars, trainingen, cursussen).
Deze vinden plaats in congresgebouwen, zalencentra, musea of grote hotels en restaurants met zalenaccommodatie. Hotels zijn belangrijke aanbieders van accommodatie op deze markt. Daarnaast is er een andere vorm van zakelijk toerisme, daarbij gaat het om bezoekers van bedrijven in stad of regio die hier overnachten. Tot slot spelen hotels een rol bij het 'stedelijk' toerisme.

De nota Perspectief Hotelmarkt Zwolle geeft een overzicht van de thans bekende hotelinitiatieven. Vanwege het tekort aan hotelkamers wil de gemeente geen van de huidige plannen op voorhand uitsluiten. Toetsing van de plannen vindt plaats op basis van zakelijke criteria.

Zwolle verwacht dat op de korte termijn het aantal hotelkamers met circa 250 kan worden uitgebreid. Deze uitbreiding van de hotelcapaciteit is een belangrijke voorwaarde om het zakelijk en stedelijk toerisme verder te versterken.


---