ProRail

Persbericht

18-3-2003

Almelo verdiept spoor technisch mogelijk

Beschikbare financiën ontoereikend

Uit een door ProRail uitgevoerde aanbestedingsprocedure met vijf aannemers(combinaties), is duidelijk geworden dat verdieping van het spoor in Almelo technisch mogelijk is. Om het verdiepte spoor te kunnen realiseren is echter meer geld nodig dan het door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ter beschikking gestelde budget. Hierover worden binnenkort met het ministerie gesprekken gevoerd.

Begin 2002 kreeg de gemeente Almelo een toezegging van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat voor een budget voor de verdiepte aanleg van het spoor tussen het centraal station en halte Almelo de Riet.De minister verzocht de gemeente om samen met Rijkswaterstaat en ProRail (voorheen Railinfrabeheer) te onderzoeken of en hoe met deze toezegging, de verdiepte ligging van het spoor in Almelo kon worden gerealiseerd.

Europese aanbestedingsprocedure

Medio 2002 startte ProRail een Europese aanbestedingsprocedure voor een Design&Construct-contract. Dit is een contractvorm waarbij de opdrachtnemer zowel het ontwerp als de bouw van het project voor zijn rekening neemt. Vijf aannemers(combinaties) werden geselecteerd om binnen het taakstellend budget (in totaal is â'¬ 32 miljoen beschikbaar) oplossingen aan te dragen.Als onderdeel van de aanbestedingsprocedure werd met de gegadigden overleg gevoerd in individuele overlegrondes. Op nadrukkelijk verzoek van de minister, werd in dat overleg - naast technische onderwerpen - ook de mogelijke (financiële) risicoverdeling besproken.

Conclusie

Op basis van de huidige informatie is de conclusie, dat verdieping van het spoor in Almelo technisch mogelijk is. ProRail heeft echter geconstateerd dat voor de realisatie van het project meer geld nodig is dan thans beschikbaar.Gelet op deze situatie heeft ProRail de aanbestedingsprocedure uitgesteld tot nader order en de minister geïnformeerd over de huidige stand van zaken. Daarbij heeft ProRail de minister geadviseerd het beschikbare budget voor de verdieping van het spoor in Almelo te verhogen, indien de minister vindt dat dit project moet doorgaan.


---
Copyright © 2003 ProRail