Ingezonden persbericht

Chileense gemeenschap informeert Beatrix over Chili

De koningin, Maxima en Willem Alexander naar Chili

AMSTERDAM, 20030310 -- Straffeloosheid van mensenrechtenschenders tijdens en ná het bewind van dictator Pinochet, onderdrukking van inheemse bewoners de "Mapuche" en de soms kwalijke rol van Nederlandse bedrijven in Chili, voor wie winstbejag prioriteit heeft boven een duurzaam sociaal- en milieubeleid: deze andere misstanden uit de Chileense actualiteit staan centraal in de alternatieve reisgids Het andere Chili.

De gids verschijnt ter gelegenheid van het staatsbezoek dat koningin Beatrix van 19 tot 22 maart op uitnodiging van president Ricardo Lagos aan het land brengt. Doel van de alternatieve reisgids is om aandacht te vragen voor actualiteiten die niet op het programma van het koninklijke bezoek zijn geplaatst. Het comité 'Het andere Chili', initiatiefnemer van de gids, bereidt verschillende activiteiten voor die gelijktijdig met het staatsbezoek in Nederland en Chili zullen plaatsvinden.

Aan de hand van actuele onderwerpen werpt Het andere Chili licht op de schaduwkanten van de democratie in een land dat kampt met de erfenissen van zeventien jaar dictatuur (1973-'90). De deelnemers van het Comité besteden verder aandacht aan ondermeer de positie van vrouwen en homoseksuelen, aids, geweld binnen het gezin en de groeiende beweging van gewetensbezwaarden tegen militaire dienst. Ook bevat de gids toeristische tips voor de koningin en haar gezelschap, kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima. Bijvoorbeeld een bezoek aan het Museo de la Solidaridad Salvador Allende, met kunstwerken die door internationaal gerenommeerde kunstenaars als Joan Miro en Claes Oldemburg werden afgestaan uit solidariteit met het toenmalige bewind van Allende. De kroonprins krijgt het advies een kijkje te nemen bij de Ralco-dam aan de Bio Bio rivier. Door de bouw van dit waterbouwkundige megaproject werden de omwondende Mapuches gedwongen hun grondgebied te verlaten.

Activiteiten tijdens Beatrix' staatsbezoek
Tijdens het verblijf van het koninklijke gezelschap zal comité 'Het andere Chili' zowel in Chili als Nederland via verschillende activiteiten aandacht vragen voor de kwesties die in de alternatieve reisgids worden aangekaart. Op 19 maart om 19.00 uur organiseert het comité in Santiago de Chile een persconferentie tegenover het presidentiële paleis, waar de koningin gelijktijdig een onderhoud heeft met president Ricardo Lagos. Op 21 maart vindt een informatie-avond plaats in Amsterdam. Via een live verbinding met Chili worden geïnteresseerden op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen rondom het staatsbezoek en de activiteiten van het comité ter plaatse.

Comité 'Het Andere Chili'
Het comité bestaat uit organisaties en individuele vertegenwoordigers van de Chileense gemeenschap en Mapuches in Nederland. Ter gelegenheid van het staatsbezoek van de koningin is door verschillende organisaties in Chili een Chileense afdeling van het comité opgericht.



Ingezonden persbericht