BOUWRADIUS

Jongeren bouwen voor de toekomst: speeltoestellen voor de jeugd

Twaalf leerlingen, uit elke provincie één, maken op 19 maart een speelplaats op de Vinex locatie Westeraam in Elst. Deze jongeren, die met een beroepsopleiding in de bouw ook aan hun eigen toekomst werken, zetten zich die dag in voor de toekomst van de kinderen in deze nieuwe woonwijk. Aan het einde van de dag worden de speeltoestellen opgeleverd. De speeltoestellen zijn een cadeau van Jantje Beton en de gemeente Overbetuwe op initiatief van Bouwradius, het landelijke opleidingsinstituut voor de bouw. Wethouder F. van Rooijen van de gemeente Overbetuwe neemt de speeltoestellen officieel in ontvangst.

Op dezelfde plaats ondertekenen daarna twaalf directeuren van regionale opleidingsbedrijven in de bouw een convenant, waarin ze verklaren zich sterk te maken voor leerlingbouwplaatsen. Dit zijn bouwprojecten die door leerlingen in opleiding, onder leiding van vakbekwame leermeesters, worden gebouwd.
Het werk in Elst vindt plaats op een leerlingbouwplaats, een bouwproject van 180 woningen, uitgevoerd door Gerritsen Bouwgroep BV uit Renkum, waar dagelijks 12 tot 15 jongeren in hun praktijkopleiding aan de huizen werken.

Op vijf kilometer van de bouwplaats wordt die dag in het Gelredome onder leiding van Annemarie Jorritsma door Bouwradius een congres over leerlingbouwplaatsen georganiseerd. Een paar honderd opdrachtgevers zijn bijeen om meer te horen over deze bijzondere bouwplaatsen. Bijvoorbeeld van de Rijksgebouwendienst, die bij de renovatie van het Catshuis en de uitbreiding en restauratie van de Tweede Kamer ook leerlingen inschakelt. Tussen het congres en de bouwplaats is voortdurend een live beeldverbinding.

Afgelopen jaar zijn bijna 19.000 leerlingbouwplaatsweken gerealiseerd. Dat moeten dit jaar 22.000 weken worden, waarbij de hulp van méér opdrachtgevers en aannemers onmisbaar is.
Alle leerlingen op een leerlingbouwplaats volgen een mbo-opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg, die bestaat uit praktijk en theorie. Het is een logische vervolgopleiding voor leerlingen met een vmbo-diploma die juist door de praktijk gemotiveerd raken om verder te leren.

De organisatie Jantje Beton heeft recent in een brief aan de kabinetsinformateurs gevraagd om het tekort van 15.000 ha aan speelruimte in ons land weg te werken. Het speeltoestel dat Jantje Beton financiert wordt geplaatst in de Koninginnewijk in Elst, een zogenoemde aandachtswijk waar kinderen grote behoefte hebben aan speelmogelijkheden.

Zoetermeer, 12 maart 2003