NSGK

NSGK: Website ook toegankelijk voor mensen met handicap

Nieuwe NSGK-website
Ook toegankelijk voor mensen met handicap

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) heeft een nieuwe website. Het meest bijzondere van deze site is niet direct te zien: hij is geheel toegankelijk voor mensen met een handicap. Visueel gehandicapten kunnen bijvoorbeeld de informatie lezen met een brailleregel, en de vormgeving is aangepast voor mensen met een verstandelijke of motorische handicap. De site is gebouwd door communicatiebureau NMG Nieuwe Media Groep, dat mede gespecialiseerd is in het bouwen van toegankelijke websites en zelf adviseurs met een handicap in diens heeft.

Internet biedt voor veel mensen met een handicap ongekende mogelijkheden. Niet alleen kunnen zij via internet communiceren of informatie zoeken; internet kan hen bijvoorbeeld ook helpen met inkopen doen of een baan zoeken. Maar veel websites bevatten drempels, waardoor ze niet of moeilijk toegankelijk zijn voor mensen met een handicap.

Zo bevatten de meeste sites programmeertaal en codes, bijvoorbeeld voor het weergeven van frames, kaders of foto's. Dat is vervelend voor blinden die een brailleregel of voorleesprogramma gebruiken (waarmee ze de tekst in braille kunnen lezen of voorgelezen krijgen): zij krijgen ook al die codes te lezen of te horen. Dit maakt de site voor hen onoverzichtelijk of zelfs ontoegankelijk. Ook kleine of bewegende links kunnen een drempel zijn: mensen met een motorische handicap kunnen daar moeilijk op klikken.

In de nieuwe site van de NSGK is daar rekening mee gehouden: de site is drempelvrij gebouwd. Zo is achter de schermen de vormgeving van de site gescheiden van de inhoud, waardoor blinden de inhoud kunnen lezen zonder steeds op de codes van de vormgeving te stuiten. Ook zijn plaatjes en knopjes voor hen voorzien van een begeleidende tekst. Voor slechtzienden wordt op de site uitgelegd hoe zij zelf het lettertype kunnen vergroten of zelfs de vormgeving uitschakelen, waardoor alleen zwarte tekst op een witte achtergrond te zien is.

'Vaak gaat het om aanpassingen die weinig extra hoeven te kosten', aldus Jacko van Dijk, adviseur bij NMG Nieuwe Media Groep en zelf motorisch gehandicapt. 'Voor slechtzienden zijn grote letters van belang, of in elk geval de mogelijkheid om zelf de lettergrootte in te stellen. Ook voor mensen met een verstandelijke handicap is dat prettig. Voor deze groep geldt daarnaast dat de structuur van een website helder en eenduidig moet zijn. En voor mensen met een auditieve handicap is het handig als je niet alleen een telefoonnummer aanbiedt, maar ook een e-mailadres.'

Op www.nsgk.nl vindt de bezoeker nieuws over de NSGK, actuele projecten en verschillende manieren om de NSGK te steunen. Alles in een mooie, overzichtelijke vormgeving. Ook kan iedereen via de site informatie opvragen, een mening geven over het nieuws en stemmen op de poll. Ook mensen met een handicap.

Noot voor de redactie (