J.M. MEULENHOFF BV

Koningin Noor van Jordanië schreef memoires

Nu de aandacht van de hele wereld op het Midden-Oosten gericht is, zijn de zojuist verschenen memoires van koningin Noor van Jordanië, Een leven in het teken van vrede, bijzonder actueel.

Een leven in het teken van vrede van koningin Noor van Jordanië is een eerlijk en openhartig boek over haar huwelijk met koning Hoessein. Van dichtbij volgde koningin Noor hoe geschiedenis werd geschreven. Ze vertelt over de onvermoeibare pogingen van haar man om vrede te stichten tussen Israël en zijn Arabische buren, maar ook over doodsbedreigingen en topontmoetingen van wereldleiders en de Golfoorlog.

In 1976 werd de pas afgestudeerde Lisa Halaby op de landingsbaan van het vliegveld van Amman voorgesteld aan koning Hoessein van Jordanië. Twee jaar later trouwden ze en Lisa Halaby werd Noor al-Hoessein, Licht van Hoessein. Samen kregen ze vier kinderen, naast de acht kinderen die koning Hoessein had uit drie eerdere huwelijken. Koningin Noor vertelt openhartig over het alledaagse leven in hun gezin. In 1999 kwam er een voortijdig einde aan hun geluk, toen haar man overleed aan lymfeklierkanker.

Koningin Noor, die van vaderskant van Arabische afkomst is, had onmiddellijk een band met Jordanië. In Een leven in het teken van vrede vertelt ze over haar diepe liefde voor het Jordaanse volk, de cultuur en het natuurschoon. Ze vertelt over haar bekering tot de islam en haar streven het onjuiste beeld dat het Westen van de Arabische wereld heeft recht te zetten.

Tijdens haar huwelijk besloot koningin Noor zich persoonlijk in te zetten voor vrede en duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd maakte ze zich in Jordanië sterk voor kwesties die haar na aan het hart liggen, zoals het welzijn van vrouwen en kinderen, mensenrechten, onderwijs en milieubeheer. Ook sinds de dood van koning Hussein zette koningin Noor haar goede werk voort, samen met organisaties als Landmine Survivors Network, The International Commission for Missing Persons, Refugee International, United World Colleges en Seeds of Peace.

De opbrengsten van haar boek stelt koningin Noor beschikbaar aan de Stichting Koning Hoessein, een stichting zonder winstoogmerk die de doelen probeert te verwezenlijken waarvoor koning Hoessein zich tijdens zijn leven heeft ingezet: vrede, duurzame ontwikkeling en onderling begrip tussen verschillende culturen.