Ingezonden persbericht


Combinatie van tests geschikt voor de diagnose van longembolie woensdag 19 maart 12.00 uur
Promotie Geneeskunde
Om longembolie vast te stellen, volstaan vaak relatief eenvoudige diagnostische tests. Een combinatie van een echo van de vaten in de benen, een bloedtest en de klinische inschatting van de arts, kan bij een groot deel van de patiënten een longembolie uitsluiten. Dit constateert Marije ten Wolde. De voorheen gebruikelijke invasieve behandeling met contrastvloeistof is dan niet langer nodig. Therapie en prognose voor longembolie kunnen verbeterd worden door hoog-risicopatiënten te screenen die in aanmerking komen voor intensievere behandeling. Het neurohormoon brain natriuretic peptide komt hiervoor in aanmerking omdat het mogelijk voorspelt of patiënten een grote kans hebben om aan een longembolie te overlijden.

Mw. M. ten Wolde: Management of venous thromboembolism; etiology, diagnosis, prognosis and treatment. Promotor is prof. dr. H.R. Büller.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.