Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR, nr 015, 17 maart 2003

Scholierenconferentie 2003

Paddo⤮s in space â¤" Zonnestroom uit bramen â¤" Eten en genen â¤" Kijken naar ruimte

Met meer dan negentig workshops gaat woensdag 19 maart in Wageningen de scholierenconferentie Xperience Life! voor jongeren van 4 en 5 VWO van start. Vele honderden scholieren doen mee aan zetmeelproefjes, genen-debatten, stroom-uit-sap-experimenten, hagelslag proeven, â¤~belevingsprocessen⤮, MKZ-rollenspelen enz. Staatssecretaris Odink en cabaretier Jan Jaap van de Wal openen de Xperience Life! dat in het teken staat van de gevolgen van menselijk handelen. Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom.

Een greep uit het programma:

Paddo⤮s in space

Ruimtereizen naar Mars duren te lang om voldoende kant-en klaar-maaltijden mee te nemen. Zelf onderweg voedsel verbouwen is het devies. Ruimtereizigers composteren daarom hun groenteafval en eigen ontlasting met paddestoelen, met als resultaat compost waarop weer gewassen kunnen groeien. Harry Wiegers toont een opstelling.

Gezond in een vijandige wereld

Allergieën ontstaan als je blootstaat aan prikkels, zoals een stofje waar je ook gevoelig voor bent. Door de omgeving te beheersen reduceer je dus de kans op allergie. Vreemd is daarom dat ook geldt dat bepaalde infecties juist beschermend kunnen werken. Huub Savelkoul legt uit hoe dat komt.

De smaak van hagelslag

Scholieren beschrijven in een panel twee soorten hagelslag. Daarna proeven ze de hagelslag en drukken de gewaarwording uit met de eerder geformuleerde termen. Aagje Legger leidt deze hagelslagworkshop.

Zonnestroom uit bramensap

Natuurlijke kleurstoffen zoals uit bramen vormen de ingrediënten voor een zonnecel die licht omzet in chemische energie. De deelnemers zelf gaan aan de slag om zo⤮n bramensap-zonnecel te bouwen.

Het natuurlijke broeikaseffect

Zonder broeikaseffect zou het op aarde vijftien graden onder nul zijn. Maar van extra broeikasgassen krijg je het toch wel een beetje benauwd. Arnold Moene gaat met de deelnemers rekenen aan de grootste broeikas ter wereld.

Ruimte beleven

Waarom is een Levi⤮s geen spijkerbroek, maar een teken dat zegt: â¤~Ik ben cool⤮?

Waarom kijkt een Korn-fan anders naar het landschap dan een Bach-liefhebber?

Waarom zie je natuur pas als je ernaar kijkt? Altijd al willen weten? Met experimenten worden in deze workshop â¤~belevingsprocessen⤮ geïllustreerd.

Eten en genen

Genetische technieken worden ingezet om ons voedsel te verbeteren. Maar welk effect hebben deze nieuwe producten op termijn op onze gezondheid, het milieu, welzijn van dieren en op planten? Kunnen we als consument wel vertrouwen op de overheid die waakt over onze veiligheid? In een discussie staan de standpunten van consumenten, bedrijven, overheid en wetenschap naast en tegenover elkaar.

Naast deze selectie zijn er nog tientallen andere programmaonderdelen, zoals over het aantonen van een enzym dat melksuiker afbreekt, zelf een lekker drankje ontwikkelen met gezondheidseigenschappen, spiritualiteit en wetenschap, hoe mannelijk en vrouwelijk iemand is, mineralen in voedsel, rollenspel MKZ-bestrijding, de biefstuk in het hondenvoer, schuim van zeep en schuim van eiwit, het leven van een wetenschapper en de koe-in-de-wei-discussie. In de ochtend zal Jan Jaap van der Wal, (van het programma: Dit was het nieuws) de scholierenconferentie openen samen met demissionair staatssecretaris ir. B.J. Odink.

Programmatijden

9.00 - 10.30 Infomarkt over studeren, opleidingen en leven in Wageningen (centrale tent Dreijenplein)

10.30 - 11.15 Lichtshow en opening door staatssecretaris Odink en Jan Jaap van de Wal (centrale tent)

11.30 - 15.00 Workshops (zie beschrijvingen hierboven) (diverse locaties)

15.30 - 17.00 Slotact en uitslag normen- en waarden-enquête (centrale tent)

In de centrale tent (universiteitscomplex De Dreijen-Dreijenplein) is speciaal voor de media een Persinfostand ingericht, waar persinformatie over de activiteiten verkrijgbaar is. De workshops worden op diverse locaties in Wageningen verzorgd. Detailinformatie op de speciale site van Xperience life! , zie http://www.xperiencelife.nl/ en bij de VWO-campus, tel 0317 482610. Nadere inlichtingen voor media bij Jac Niessen, wetenschapsvoorlichter Wageningen UR, tel. 0317 485003, fax 0317 484884, e-mail jac.niessen@wur.nl