Gemeente Utrecht

Persuitnodiging

Met genoegen nodig ik u uit voor een bewonersconferentie over de sociale infrastructuur en het toekomstig sociaal beleid in de stad Utrecht.

Deze bijeenkomst op woensdag 19 maart begint om 20.00 uur in het stadhuis van Utrecht. Aanleiding voor de conferentie is het manifest "Mensen als motor van de stad, Het belang en rendement van de sociale infrastructuur", dat eind vorig jaar door de drie wethouders met een sociale portefeuille werd uitgebracht.

Bij de presentatie van dat manifest werd al aangekondigd dat de wethouders (Spekman, Verhulst en Gispen) in gesprek wilden met maatschappelijke groepen in de stad over dit thema. Bijgaand vindt u de uitnodiging aan de bewonersgroepen.

Met vriendelijke groet,
Hans Scholten
Gemeente Utrecht
Communicatieadviseur wethouder Verhulst
030 286 10 15
06 250 327 39

bijlage:

Geachte heer of mevrouw,

Via deze brief nodigen wij u uit voor de conferentie Mensen als motor van de stad op woensdagavond 19 maart (20.00 - 22.00 uur) in het Utrechtse stadhuis.

U krijgt deze brief van drie wethouders. Wij beginnen met onszelf te introduceren: Toon Gispen (Leefbaar Utrecht - wethouder van welzijn, volksgezondheid en cultuur), Hans Spekman (PvdA - wethouder van sociale zaken, sport en maatschappelijke opvang) en René Verhulst (CDA - wethouder van onderwijs en wijkveiligheid).

Eind vorig jaar publiceerden wij het boekje Mensen als motor van de stad. Dit boekje gaat over het sociaal beleid van de gemeente en de zogenoemde 'sociale infrastructuur'. Sociale infrastructuur is het verzamelwoord voor een groot aantal voorzieningen: school, bibliotheek, buurthuis, sportvereniging, maatschappelijk werk, theater, kinderopvang, sociale dienst, enzovoort. Het zijn allemaal voorzieningen die je nodig hebt - of kunt hebben - om volwaardig 'mee te doen' in de samenleving.

Wij schreven Mensen als motor van de stad om de grote maatschappelijke betekenis van de sociale infrastructuur te onderstrepen. We schreven Mensen als motor van de stad óók, omdat de gemeente Utrecht voor een flinke bezuinigingsopgave staat. Die maakt een heldere visie op het sociaal beleid en de sociale infrastructuur extra hard nodig. De bezuinigingsopgave maakt het ook nodig om prioriteiten te stellen en te zorgen dat de sociale infrastructuur (nog) efficiënter gaat functioneren. Daarom hebben wij in Mensen als motor van de stad een aantal 'beleidsaccenten' benoemd. U komt ze tegen in de bijgevoegde samenvatting van het boekje. We hebben ook voorstellen gedaan voor verbetering van de organisatie en vooral de samenwerking binnen de sociale infrastructuur.

Over deze voorstellen en over de 'beleidsaccenten' (die verder moeten worden uitgewerkt) willen wij graag in gesprek met 'de stad'. We doen dit onder andere in een bijeenkomst met de professionals uit het veld (vertegenwoordigers van scholen, welzijnsorganisaties, etc.). Maar we willen ook de mening horen van een aantal bewoners uit de stad - bewoners, van wie we weten dat ze zich betrokken voelen bij het gemeentebestuur. Daarom nodigen wij u uit. Uw naam en gegevens kregen we van het wijkbureau in uw wijk, waar u genoteerd staat als lid van de wijkraad of een bewonersorganisatie.

Verwacht van de bijeenkomst op 19 maart niet dat we de sociale en maatschappelijke problemen in uw wijk of buurt zullen oplossen. Dat lukt niet op één avond, met zoveel mensen bij elkaar. Wat we van u vragen is om - op basis van uw eigen kennis en ervaring - uw visie te geven op de sociale problematiek in de stad. Zijn onze 'beleidsaccenten' in uw ogen de goede? Welke ideeën heeft u over versterking van de sociale infrastructuur? En we willen ook graag weten wat u zélf, als actieve burgers, kunt doen. Want een gemeente kan nu eenmaal niet op eigen kracht alle problemen in de stad oplossen. We zorgen ervoor dat er op 19 maart vertegenwoordigers van alle wijkbureaus aanwezig zijn; dit maakt het makkelijker om de discussie in de wijk voort te zetten. Vanzelfsprekend zijn wij drieën zelf van de partij.

Het programma van de conferentie is als volgt:
· Vanaf 19.30 uur: ontvangst met koffie en thee · 20.00 uur: opening door één van de wethouders · 20.05 uur: inleiding door Jan Lagendijk, directeur Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling · 20.15 uur: discussie in kleine groepen over thema's als onderwijs, welzijn, sociale zaken en maatschappelijke opvang · 21.15 uur: terugkoppeling en plenair debat met de drie wethouders · 21.40 uur: borrel

U kunt zich aanmelden (liefst zo snel mogelijk) door het bijgevoegde formulier naar ons op te sturen. Gebruik hiervoor de bijgevoegde enveloppe. U kunt zich ook per e-mail aanmelden. Vermeld in dit geval alle gegevens, die ook op het schriftelijke aanmeldingsformulier worden gevraagd. Voor de conferentie krijgt u van ons een bevestiging van uw deelname. Wij sturen u dan ook een exemplaar van Mensen als motor van de stad toe.

Met vragen naar aanleiding van deze brief kunt u terecht bij Fenna Bogerman, T 030 - 2868391.

Wij zien u graag op 19 maart,

met vriendelijke groet,

Toon Gispen (wethouder cultuur, welzijn, volksgezondheid) Hans Spekman (wethouder sociale zaken, sport, maatschappelijke opvang) Rene Verhulst (wethouder onderwijs, wijkveiligheid)