Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 maart 2003

Vragen van de leden Timmermans en Van Heteren (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de minister van Defensie

1. Zijn de uitgaven voor het ruimen van oorlogsmunitie ongeveer verviervoudigd sinds het moment dat onderzoek naar de aanwezigheid van explosieven kan worden uitbesteed aan commerciële bureaus? 1) 2. Is het wettelijk toegestaan de risico evaluatie en de uitvoering van werkzaamheden aan één en hetzelfde bureau in opdracht te geven? Zo ja, deelt u de mening dat deze situatie onwenselijk is, gelet op het risico van belangenverstrengeling?
3. Bent u bereid maatregelen te treffen om aan deze situatie een einde te maken, door risico evaluatie en uitvoering strikt te scheiden? 4. Is de risico evaluatie niet een taak die bij de overheid thuishoort en die het beste in handen kan worden gegeven van het Explosieven Opruimings Commando van het Ministerie van Defensie?
5. Deelt u de mening dat het aanpakken van het probleem door simpelweg het budget voor ruimingen te plafonneren niet tegemoet komt aan de vereiste grote zorgvuldigheid bij het bepalen van de noodzaak om explosieven te ruimen? Is het niet veel beter eerst uit te zoeken wat de oorzaken zijn van de uitgavenstijging? Bent u bereid een dergelijk onderzoek te doen en de Kamer hierover te berichten?

De ochtenden, Radio 1, 17 maart 2003