GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 maart 2003 09:27
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Aanpak bouwfraude vergt structurele maatregelen

(19 maart 2003)

Er zijn aanvullende maatregelen nodig om te voorkomen dat de bouwsector, accountancy branche en de overheid weer in de oude patronen vervallen. De integriteit van de overheid en handhaving en toezicht moeten worden versterkt. Daarnaast moet de overheid de teveel betaalde bedragen terugvorderen van de bouwsector.

GroenLinks zal een wetsvoorstel 'Aangifteplicht Bedrijfscriminaliteit' indienen. Met de invoering van dit voorstel wordt iedereen verplicht melding te maken van strafbare handelingen van bedrijven. Deze plicht geldt voor werknemers van het betreffend bedrijf, maar bijvoorbeeld ook voor controlerende accountants. Deze plicht maakt de aanpak van prijsafspraken makkelijker.

Bovendien wil GroenLinks in de accountancy een strikte scheiding tussen advies en controle. Dat betekent dat accountants die een adviesrelatie hebben met een bedrijf niet ook een opdracht voor accountantscontrole mogen aanvaarden.

Voorts wil GroenLinks tijdelijk een Rijkscommissaris voor het Integriteitsbeleid instellen. Die heeft als taak om de integriteit van de overheid te verbeteren. Deze commissaris zal, onafhankelijk van de departementen, het integriteitsbeleid moeten doorlichten en aanbevelingen doen voor verbetering.

Deze aanbevelingen kunnen helpen om herhaling van de cultuur van 'smeren en fêteren' te voorkomen. Daarmee zijn echter nog niet alle rekeningen vereffend. De gemaakte prijsafspraken hebben de overheid veel geld gekost. Dit mag niet onbestraft blijven. GroenLinks wil dat de overheid de teveel betaalde miljoenen terug eist.

Wijnand Duyvendak

Het wetsvoorstel is te vinden op:
http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/Wetaangifteplicht.doc


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -