Korps: Groningen, plaats: Diverse 19-03-2003
Persberichten Regiopolitie Groningen
Woensdag 19 maart 2003

Dagelijkse berichten

Groningen: vrouw aangehouden voor brandstichting De politie hield dinsdagnacht een 51-jarige vrouw uit Groningen aan die verdacht wordt van het in brand steken van meerdere vuilniszakken aan de Oostersingel. In de loop van de nacht kreeg de politie meerdere meldingen dat er op de Oostersingel en een keer op het Schuitendiep vuilnis in de brand stond. De vrouw, die grotendeels een zwervend bestaan leidt, kwam na een kort onderzoek als verdachte naar voren. Zij bleek sporen van brandstichting op zich te hebben en had zelf een keer met de brandweer gebeld. De vrouw is ingesloten voor nader verhoor.

Groningen: spoormedewerker krijgt klap
Een medewerker van de spoorwegen kreeg dinsdagnacht een klap in zijn gezicht van een 54-jarige man uit Groningen die in een trein bij het hoofdstation stond. De medewerker sommeerde de man, die kennelijk in de trein wilde overnachten om deze te verlaten. Hij kreeg van de onder invloed zijnde man een vuistslag en liep een hoofdwond op. De gewaarschuwde politie hield de Stadjer aan en sloot hem eerst ter ontnuchtering op. Hij wordt nog gehoord over de mishandeling.

Groningen: rijden onder invloed
Op het Gedempte Zuiderdiep werd dinsdagnacht een 29-jarige automobilist uit Groningen aan de kant gezet voor een alcoholcontrole. Hij blies een promillage van 1.3 en kreeg een rijverbod en een dagvaarding. Een 31-jarige automobilist uit Damwoude werd dinsdagmiddag in de Pelsterdwarsstraat gecontroleerd. Bij de eerste test bleek hij gedronken te hebben en moest mee naar het bureau. Daar begon hij problemen te maken en moest hij met geweld onder controle gehouden worden. Na een afkoelingsperiode blies hij op het ademanalyseapparaat een promillage van 1.3. De man bleek te rijden tijdens een periode dat zijn rijbewijs was ingevorderd. Hij is vorig jaar twee maal betrapt op rijden onder invloed. De Damwouder deed afstand van zijn wagen, die gezien de technische staat, wordt afgevoerd naar de sloper.

Groningen: jongen (16) beroofd; getuigen gevraagd Een 16-jarige jongen meldde dinsdag bij de politie dat hij rond 09.45 uur op het fietspad Hunzeboord was bedreigd en beroofd door vijf donkere jongens. Het slachtoffer kwam de jongemannen met een geschatte leeftijd van 19-20 jaar tegen op het fietspad. Zij verplaatsen zich op twee snorfietsen (een oranje/zwarte en een geel/zwarte Gilera Runner SP) en een groene damesfiets. Na een woordenwisseling werd de 16-jarige bedreigd met een scherp voorwerp waarbij hij verwondingen opliep aan zijn gezicht en handen. Van de jongen werd een klein geldbedrag afgepakt waarna de jongemannen verdwenen. Het gaat op vijf jongemannen in de leeftijd van 19-20 jaar, lengte ongeveer 175 180 cm, donkere huidskleur en ze droegen zwarte gewatteerde jassen. Mensen die getuige zijn geweest van de beroving of mogelijk de identiteit van de verdachte personen weten worden verzocht te bellen met het roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen via 0900 8844 (lokaal tarief).

Groningen: aanrijding vrachtwagen met personenauto Op de Laan 1940 1945 vond dinsdagochtend een aanrijding plaats tussen een vrachtauto bestuurd door een 34-jarige man uit Buitenpost en een 64-jarige automobiliste uit Groningen. De vrachtwagen kon niet tijdig stoppen voor de voor hem rijdende auto. De bestuurster is met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Haar auto is weggesleept.

Groningen / Haren : verkeerscontroles
Op de Bornholmstraat werd dinsdagmiddag op snelheid gecontroleerd. Van de 899 passerende voertuigen reden er 19 te snel. Hoogste overtreder 90 km per uur daar waar 50 km het maximum is. Op de Diamantlaan werden 7 van de 571 passerende voertuigen beboet. Hoogste snelheid was hier 68 km per uur (limiet 50 km per uur). Woensdagochtend werd op de Rijksweg ter hoogte van de uitrit van De waard gecontroleerd. Hier werd 6 maal een proces-verbaal uitgeschreven. Hoogste overtreder reed 118 km per uur daar waar 50 km per uur het maximum is. Op de Stuurboordswal en op de Rijksstraatweg in Haren werd dinsdagochtend een gordelcontrole gehouden.. In totaal werd 5 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel. Op de Beneluxweg waar op dit moment een proefopstelling is voor betere doorstroming geldt een inhaalverbod. Bij controles op maandag en dinsdag werden respectievelijk 22 en 29 automobilisten bekeurd voor het negeren van het inhaal verbod. Een 44-jarige vrachtwagenchauffeur uit Lemmer werd op de Beneluxweg gecontroleerd op overbelading. Zijn aanhanger bleek 1400 kg teveel lading (wortelen) te bevatten. Hij kreeg een proces-verbaal

Musselkanaal: gezochte persoon bij verkeerscontrole aangehouden Bij een verkeerscontrole op de Markstraat in Musselkanaal is dinsdagmorgen een 37-jarige inwoner van Almere Haven aangehouden die stond gesignaleerd. De Officier van Justitie in Lelystad had in verband met een zware mishandeling de opsporing, aanhouding en voorgeleiding gevorderd. Hij is in afwachting van transport naar Lelystad ingesloten in een politiecel.

Veendam: fietser gewond bij botsing met andere fietser Een 33-jarige inwoner van Veendam is dinsdagmiddag met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis, nadat hij in zijn woonplaats op het fietspad van de Briklaan frontaal in botsing was gekomen met een andere fietser. Betrokkene slingerde enigszins en kwam daardoor even op de linkerkant van het fietspad terecht. De andere fietser, een 17-jarige meisje uit Wildervank kon hem niet meer ontwijken.

Hoogezand: man dringt woning binnen; bewoonster gewond Een 33-jarige inwoner van Assen is dinsdagmiddag aangehouden in een woning aan de Kerkstraat in Hoogezand. De man was de woning van een 24-jarige vrouw binnengedrongen om persoonlijke spullen van hem veilig te stellen. Hij had enige tijd vriendschappelijke banden met de vrouw onderhouden, maar werd nu uit de woning geweerd. Nadat de vrouw de voordeur had geopend ging de man vermoedelijk zonder haar toestemming naar binnen. De ruzie die daarna ontstond ontaardde in het vernielen van het raam van de voordeur. Daarbij raakte de vrouw ernstig gewond aan haar pols. Ze moest ter behandeling worden overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. De man werd door de politie aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. Daaruit moet nog blijken wat er precies is gebeurd in de woning en wat de eventuele aanleiding is geweest tot de ruzie.

Sellingen: straatklinkers uit de straat door afgebroken dissel giertank
Een afgebroken dissel van een giertank heeft dinsdagmorgen enkele meters klinkers van de Westerkamp in Sellingen omgeploegd. De weg werd daardoor voor dat gedeelte slecht begaanbaar. De gemeente heeft door middel van borden het verkeer enige tijd omgeleid. De volle giertank is ter plaatse leeggezogen met behulp van een andere giertankcombinatie. Daarna is het obstakel van de weg verwijderd. Technisch onderzoek wees uit dat de combinatie in een goede staat van onderhoud verkeerde. De breuk kan zijn ontstaan door metaalmoeheid.

Scheemda: alcomobiliste weigert blaastest
Een 46-jarige inwoonster van Scheemda weigerde dinsdagnacht mee te werken aan een alcoholonderzoek, nadat ze op de Esborgstraat in haar woonplaats was gecontroleerd. Bij de eerste blaastest op straat bleek dat ze vermoedelijk te veel had gedronken. Toen ze aan het politiebureau kwam voor een nader onderzoek weigerde ze vervolgens alle medewerking. Haar rijbewijs werd daarop ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Tolbert: voortgetrokken fietser hard onderuit
Een 17-jarige fietser uit Tolbert ondervond dinsdagavond hoe gevaarlijk het kan zijn als je door een bromfietser wordt voortgesleept Op de Oldebertweg raakte hij vermoedelijk door een te hoge snelheid de controle over de fiets kwijt waarna hij op het wegdek smakte. Hij was even van de wereld maar kwam korte tijd later weer bij. Hij is voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Daar bleek dat hij een hersenschudding had. Hij kon na onderzoek weer naar huis.

Garmerwolde: bromfietscontrole
Bij een bromfietscontrole op de Dorpsweg in Garmerwolde zijn dinsdagmiddag negen bromfietsers bekeurd. In totaal werden 16 bromfietsen nagekeken en getest op het vermogen. In zeven gevallen bleek het vermogen te groot te zijn. Verder werden er nog bekeuringen uitgedeeld voor het ontbreken van de gele plaat en het niet bij zich hebben van een bromfietscertificaat.

inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)