Ministerie van Defensie


---


---

Rhino Preparation 2003 van start

19-03-2003

Voor de tweede keer binnen een half jaar trekken militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot de Brabantse Kempen in voor de eindoefening Rhino Preparation. Van 17 tot en met 26 maart oefenen enkele eenheden in de omgeving van Oirschot. Vanaf april zullen zij geleidelijk de taken van hun Nederlandse voorgangers van de SFOR-troepenmacht in Bosnië overnemen.

Al vlak na het ochtendappél op maandag (17 maart) verlaten MBs, viertonners, Leopard-gevechtstanks en YPRen de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne. Op het kruispunt even buiten de poort worden ze begroet door een in de houding staande ritmeester. Een aantal voertuigen slaat na het uitrijden rechtsaf richting de vliegbasis Eindhoven waar een kopie van de Bosnische base Novi Travnik is opgebouwd. Het merendeel gaat echter naar Spoordonk, waar base Bugojno de uitvalsbasis is.

In vergelijking met Bugojno is Novi Travnik maar een kleine base. Maandagmiddag zijn er dan ook maar weinig SFOR-militairen te bespeuren. Maar er gebeurt genoeg, zo wordt met vereende krachten een antenne omhoog geduwd. De manier waarop doet denken aan de legendarische foto van Amerikaanse militairen die de Stars en Stripes op een heuvel plantten. Tegelijkertijd is geneeskundig personeel druk bezig het geïmproviseerde ziekenhuis van drie boogtenten in te ruimen. Soldaat 1 Rommel is de veldbedjes aan het opzetten en worstelt met de laatste aluminium buis van een bed. Sinds half twee is hij al druk in de weer met het opbouwen. "De tenten hoefden we niet op te bouwen maar we moeten wel alle spullen in de tenten plaatsen zodat we dinsdag klaar zijn om met de oefening te beginnen. Mijn derde eindoefening al", vertelt hij alsof het gesneden koek is.

In Spoordonk heerst er meer bedrijvigheid. Overal zijn zwarte communicatielijnen uitgerold en her en der is het gebrom van aggregaten te horen. Ook de Bulgaarse militairen zijn aanwezig en lopen met hun bekende Kalashnikov op de rug over het terrein. Hun pantservoertuigen staan netjes geparkeerd langs de hoofdweg. Op en naast de zijwegen en weggetjes wordt hard gewerkt. De laatste YPR'en worden geparkeerd terwijl de gamellen met voedsel alweer voor de dag komen. Met een aantal flinke mokerslagen slaan tankers nieuwe rubberblokken onder de rupsen. De blokken, die beschadigingen aan de geasfalteerde wegen moeten voorkomen, hebben de korte reis naar Bugojno slecht doorstaan.

Toch is niet iedereen druk. BDM-chauffeur soldaat-1 Vannahuys van 210 Boscompagnie rust lekker uit achter zijn stuur. Hij moet de voertuigen die binnenkomen aftanken, maar heeft nog weinig liters getankt. "Het is gebruikelijk om voertuigen na een verplaatsing af te tanken. Vaak wordt dat pas gedaan na een nieuwe verplaatsingsorder en komt iedereen tegelijk", vertelt hij. In Bosnië zal Vannahuys als MB-chauffeur geen brandstof, maar personen vervoeren. Ondanks dat hij even niks te doen heeft, is hij enthousiast over Rhino Preparation en ziet hij het vooral als een leerproces. "Hoe vaker je aan een eindoefening als deze deelneemt, hoe beter je alles gaat snappen."