Gemeente Capelle a/d IJssel

Let op: overstekende bomen

Nee, dit is niet de tekst van een nieuw verkeersbord. Wel kunt u in Capelle aan den IJssel tot ongeveer half april een aantal bomen zien verhuizen van de ene standplaats naar de andere. Voor bomen is het eigenlijk het beste om zoveel mogelijk met rust te worden gelaten. Het kan echter voorkomen dat de standplaats van een boom door ophogingen of rioleringswerkzaamheden (tijdelijk) in het gedrang komt. Ook kunnen bomen uiteindelijk te groot worden voor de plaats waar ze staan. Daardoor kan overlast ontstaan voor het verkeer en/of de woonomgeving. Wanneer een van deze situaties zich voordoet moeten bomen gekapt of verplant worden. Wanneer er moet worden opgehoogd kunnen ze ook mee worden opgehoogd om afsterven te voorkomen. Sommige boomsoorten zoals elzen, berken, wilgen en de meeste iepen en populieren, zijn minder of niet geschikt om te verplanten. Deze boomsoorten zullen dan ook meestal gekapt worden als ze niet op hun plaats kunnen blijven staan. Gelukkig lenen andere boomsoorten zich wel goed voor verplanting. De komende tijd zullen in Capelle verschillende bomen, al dan niet tijdelijk, verplaatst worden.

Verhuisberichten
In de Bergenbuurt en omgeving wordt (binnenkort) hard gewerkt aan onder andere ophoging en riolering. In verband hiermee verhuizen flink wat bomen, andere worden opgehoogd. Een aantal daarvan keert later weer op min of meer dezelfde plaats terug. In en rond de Bergenbuurt gaat het om 29 platanen, 4 beuken en een aantal iepen.
- 10 platanen gaan naar het Bandahof om volgend jaar terug te keren langs de Oosterlengte;

- 6 platanen worden binnen de Bergenbuurt een paar meter verplaatst voor rioleringswerk;

- 4 platanen gaan vanuit de Bergenbuurt naar de Noorderbreedte;
- 8 platanen gaan van de Bergenbuurt en de Westerlengte naar de Fluiterlaan;

- 1 plataan verhuist naar de PC Boutenssingel, daar is vorig najaar een plataan omgewaaid;

- 4 beuken worden verplaatst binnen de Bergenbuurt;
- een aantal iepen worden in de Bergenbuurt opgehoogd.
Ook op een aantal andere plaatsen zullen bomen verplaatst worden:
- 2 vleugelnoten verhuizen vanaf de Fluiterlaan, één naar de speelplaats aan de Paganinistraat en één naar het Damsterdiep;
- de kastanjes aan de noordzijde van de Wiekslag worden opgehoogd;
- 5 platanen aan de Vrijheidsdans/Bijendans zullen de weg oversteken omdat ze voor de huidige plek te groot zijn geworden;
- 2 haagbeuken verhuizen aan de Prent naar de middenberm vanwege hun omvang;

- een moeraseik aan de Vuurdans wordt voorbereid op een verhuizing in het voorjaar van 2004 naar de rotonde op de kruising van de Couwenhoekseweg en de Linie.