Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave woensdag 19 maart 2003

* DRIE STRAATROVERS AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - onderdag worden drie jeugdige Rotterdammers (15 en 16 jaar) voorgeleid aan de Officier van Justitie, verdacht van een door hen gepleegde straatroof. Het drietal beroofde op vrijdag 7 maart jl. op de Carnissesingel een veertienjarige jongen uit Barendrecht van zijn handtelefoon. Politiemensen konden kort na de beroving een zestienjarige jongen aangehouden, die tijdens verhoor bekende samen met twee andere mededaders de beroving te hebben gepleegd. Maandag jl. werd een vijftienjarige verdachte op school aangehouden, terwijl dinsdag een 16-jarige jongen op verzoek van rechercheurs van het Geweldsteam van het district Zuid door zijn vader op het politiebureau Zuidplein werd afgeleverd en vervolgens werd aangehouden.


* BENZEEN VRIJGEKOMEN
ROTTERDAM - Dinsdagavond omstreeks half acht is op het terrein van het tankopslagbedrijf Odfjell aan de Oude Maasweg, 450 ton Kroet Benzeen (kankerverwekkend en brandgevaarlijke stof) vrijgekomen. Tijdens het beladen van een schip ontstond er een lekkage, waardoor de Benzeen in een tankwal liep. De brandweer kwam met groot materieel ter plaatse (GRIP 1 situatie) en er werd een COPI (COmmando Plaats Incident) ingesteld. Ook de andere hulpverleningsdiensten kwamen ter plaatse. Het scheepvaartverkeer in de 3e Petroleumhaven werd gestremd. Het gasmeetplan werd in werking gesteld. Buiten het bedrijfsterrein werd niets gemeten. Andere bedrijven konden aan het werk blijven. De brandweer heeft de vrijgekomen Benzeen in de tankwal afgeschuimd. Omstreeks 22.00 uur werd de 3e Petroleumhaven weer vrijgegeven. Opruimingswerkzaamheden zullen nog de nodige tijd in beslag nemen. Er volgt een nader onderzoek naar de oorzaak van de lekkage.


* TWEE KINDEREN OMGEKOMEN BIJ BRAND
ROTTERDAM - Bij een brand in een woning aan de Landfortstraat in de Beverwaard zijn twee kinderen in de leeftijd van 3 en 4 jaar oud om het leven gekomen. De moeder van de kinderen -37-jaar oud- liep ernstige brandwonden op. Zij werd door de GGD overgebracht naar het Zuiderziekenhuis. Voor haar leven wordt gevreesd. Door nog onbekende oorzaak brak er brand uit in de woning, waarna er een explosie volgde. De moeder van de kinderen kwam met brandende kleding de woning uit. Buurtbewoners wisten de vlammen te doven. De kinderen konden niet meer uit de woning worden gehaald. De brandweer, die het alarm grote brand maakte, bluste de brand. De woning brandde geheel uit. Omliggende woningen liepen als gevolg van de brand en explosie schade op. De bewoners werden opgevangen in een naburige school. De Technische Recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROZENBURG - De politie van het district Zuid heeft dinsdagmiddag een hennepkwekerij in een woning aan de Iependaal ontmanteld. De woning stond leeg en de bewoners hadden de sleutels ingeleverd bij de woningstichting. Bij controle van het huis ontstond een vermoeden dat er een hennepkwekerij was gevestigd, waarna de politie werd gewaarschuwd. In twee kamers trof men een kwekerij aan met ruim 350 planten en de benodigde apparatuur. Een onderzoek naar de verantwoordelijke(n) wordt een onderzoek ingesteld.


* TWEE MANNEN AANGEHOUDEN VOOR VALSE 112-MELDING

ROTTERDAM - Twee mannen, 17 en 21 jaar oud en afkomstig uit Rotterdam, zijn in de nacht van dinsdag op woensdag aangehouden omdat zij een valse melding via 112 hadden gedaan. Rond twee uur, afgelopen nacht, gingen politiemensen van het district Zuid naar de Wolphaertsbocht omdat er ingebroken zou worden in kelderboxen. Bij de kelderboxen trof men twee jongens aan. E'n van hen vertelde dat hij in zijn kelderbox woonde. De ruimte was ingericht met een bank, bed, televisie en DVD-speler. Op verzoek van de politiemensen verlieten zij het pand. Enige tijd later, rond kwart voor drie, werd de politiemeldkamer gebeld dat er op de Pleinweg een man stond te gillen. Op de kruising met de Wolphaertsbocht zagen de politiemensen echter het tweetal op het trottoir zitten en het vermoeden ontstond dat het wellicht ging om een valse melding omdat er helemaal geen sprake was van een gillende man. Het tweetal werd aangesproken en gevraagd naar hun mobiele telefoons met het verzoek of men even in de oproep-informatie mocht kijken. Daar hadden ze geen bezwaar tegen. Eén van de twee had inderdaad 112 gebeld met de melding van een gillende man, waarop beide mannen werden aangehouden als verdacht van het doen van een valse melding. Dit is strafbaar gesteld in artikel 142 Wetboek van Strafrecht: het opzettelijk, zonder aanwezige noodzaak, gebruik maken van een alarmnummer voor publieke diensten. Ze zijn overgebracht naar een politiebureau.