Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Toenemend aantal gevallen longontsteking SARS

De Wereld Gezondheidsorganisatie meldt een toenemend aantal bevestigde en verdachte gevallen van SARS. In totaal gaat het nu om meer dan 200 gevallen.

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) laat vandaag weten dat het totaal aantal gevallen van vermoede of vastgestelde SARS-patiënten is opgelopen tot 219. Dat aantal is echter onzeker, omdat bij steeds meer patiënten blijkt dat het niet om SARS gaat, maar om andere longziekten of aandoeningen. De WHO stelt vandaag mogelijk een scherpere definitie van de ziekte op.

Vier patiënten zijn inmiddels zeker aan SARS overleden. Van vijf patiënten is het nog onduidelijk of SARS de doodsoorzaak is. Van de patiënten is het grootste deel zelf medisch personeel, waaruit blijkt dat het ernstige, acute ademhalingssyndroom (SARS, Severe Acute Respiratory Syndrome) vooral besmettelijk is bij intensief contact. Het gaat tot nu toe vooral om patiënten in China, Vietnam en Hong Kong, of reizigers die in deze gebieden intensief contact met patiënten hebben gehad.

De epidemie van de atypische longontsteking SARS is in de Chinese provincie Guangdong inmiddels weer onder controle. In Guangdong zijn de ziekteverschijnselen voor het eerst gesignaleerd vanaf november vorig jaar tot februari 2003. Sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen van SARS in de provincie waargenomen. Zon driehonderd mensen hadden last van ademhalingsproblemen en longontstekingen waarvan de oorzaak niet kon worden achterhaald.

Gezondheidsdiensten bij vliegvelden zijn vanaf zaterdag wereldwijd gewaarschuwd en letten op patiënten met verschijnselen die mogelijk op SARS duiden, zoals koorts, droge hoest en kortademigheid. Ziekenhuizen zijn geïnformeerd en artsen zijn opgeroepen om bij mensen met een longontsteking na te gaan of ze de afgelopen dag in een besmet gebied zijn geweest en daar contact hebben gehad met een patiënt. Artsen zijn ook dringend verzocht mogelijke gevallen direct bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg te melden.

Ernstige atypische longontsteking (SARS) 1.
Ernstige atypische longontsteking (SARS)
Kamerstuk, 17-3-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19391 .

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
2.
Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS)
Vraag en antwoord, 17-3-2003

Actuel aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS 3. Actuel aantal verdachte en bevestigde gevallen SARS Externe link, 19-3-2003

Engelse site Wereld Gezondheidsorganisatie